Любопитно

Свиленград отбелязва Международния ден на Зеления пояс

Екипът на проект „Живот за белошипата ветрушка“ на Зелени Балкани и Историческия музей в Свиленград днес откриват изложба, посветена на Международния ден на Зеления пояс.

Събитието е наречено „Оживялата изложба“, защото с помощта на макети се разказва за 12 500-километровия коридор, наречен Зеления пояс и неговата важна роля за биологичното разнообразие. „Оживялата изложба“ е част от международна инициатива Европейски Зелен Пояс и популяризира усилията за опазването редките птици, обитаващи трансграничните райони на трите съседни балкански държави България, Гърция и Турция. Експозицията представя макети на редки видове птици в реален размер и оцветяване. За изработването на ръчно направените авторски скулптури са използвани само изкуствени материали, без да пострада нито един жив екземпляр.

Акцент в експозицията са белошипите ветрушки – едни от най-редките птици в България, за които се полагат специални грижи край свиленградаското село Левка. Територията на Сакар, която е част от екологичната мрежа Натура 2000, е едно от малкото места в страната, където този вид може да бъде наблюдаван.

Международният ден на Зеления Пояс по традиция се чества на 24 септември. През 2019 г. бяха отбелязани 30 години от старта на инициативата, припомнят организаторите

Установено е че в граничните райони на редица държави, попадащи от двете страни на т.нар., желязна завеса от недалечното минало, съществуват огромни територии със съхранена природа и биоразнообразие. Поради ограничения достъп до тези райони, строгия контрол, а не рядко и географската изолираност на граничните територии, те са опазили ключови местообитания, редки и защитени видове и неповторими пейзажи. Тези райони са обединени в инициативата Европейски Зелен Пояс. Той формира 12 500 км паневропейски екологичен коридор по протежение на бившата желязна завеса от Баренцово море на север, до Адриатическо и Черно море в югоизточна Европа.

Птици

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button