Регион

1 414 домакинства подменят печките на твърдо гориво в Димитровград, включват и селата

Общо 1 414 домакинства в Димитровград са подали документи и са одобрени по проекта за подмяна на печките на твърдо гориво, съобщават от общината.

По-голямата част от тях са заявили желанието си да подменят старите отоплителни устройства с климатици и да преминат на електрическо отопление – 62.38%. На второ място са домакинствата заявили желанието си за преминаване на отопление с природен газ – 20.37% и на трето място са желаещите да се отопляват с пелети – 17.25%.

Пресконференция

От 5 октомври домакинствата от всички села и град Меричлери ще могат да кандидатстват за подмяна на отоплителните уреди от твърдо на алтернативно гориво. Заявленията за кандидатстване ще могат да се подават в рамките на два месеца, до 27 ноември. „Това е не само един от най-големите енергийни проекти, а и един от най-значимите социални проекти, които са правени за жителите на Димитровград“, заяви кметът Иво Димов на пресконференцията по повод реализацията на проект за Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление. Участие в пресконференцията взеха още ресорният заместник-кмет по проектите Яшо Минков, Борислав Тафраджийски и Мариана Христова, представители на фирмата-изпълнител и управление на проекта.

След проведената разяснителна кампания са извършени огледи на място по домовете от специалисти на фирмата, за да бъде преценен най-оптималният за ползване уред. Общата цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха. Специфичната цел е да се подменят отоплителните уреди на твърдо гориво на домакинства с алтернативни видове отоплителни устройства. Срокът за изпълнение е 59 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора. Проектът се изпълнява на два етапа, като през първия се извършиха всички подготвителни действия за осъществяване на инвестицията. Проведе се разяснителна кампания сред населението, като се обясниха допустимите алтернативни форми на отопление и условията за включване на желаещите. Проведе се проучване на нагласите сред жителите, които се отопляват с твърдо гориво, за подмяна на използваните от тях отоплителни устройства. През втория инвестиционен етап въз основа на резултатите, постигнати през първия, община Димитровград ще проведе процедури за избор на изпълнители и ще извърши основните инвестиционни дейности за демонтаж на използваните отоплителни устройства и за доставка и монтаж на новите отоплителни уреди съобразно приетите параметри.

Социално-икономическите цели обхващат подобряване здравето и качеството на живот на жителите в община Димитровград в резултат от подобреното качество на въздуха. Цели се и подобряване на качеството на околната среда в община Димитровград чрез намаляване на свързаните с битовото отопление вредни емисии на фини прахови частици и стимулиране на домакинствата да преминат към по-екологични форми на битово отопление.

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Даниела
Даниела
29.09.2020 23:13 23:13

А в Хасково кога? Дори в димитровградските села ще са по-добре от хасковлии.

Маргарита Пенева Стоянова
Маргарита Пенева Стоянова
30.09.2020 18:00 18:00

Къде ще се подават заявления?

Back to top button