Регион

Три пъти се увеличиха бежанците в Харманли, изрисуват с графити оградата на центъра

В сравнение с началото на годината броят на настанените в бежанския център в Харманли се е увеличил три пъти.

Те в момента са 390, което обаче според властите е нормално, защото през лятото броят на търсещите закрила се увеличава. В същото време капацитетът на центъра, който е около 4 000 места, е запълнен по-малко от 10%. След пика преди няколко години той не е достиган.

Директорът на центъра Славчо Янев каза, че през летния период и до началото на есента мигрантският натист се усилва и приетите се увеличават. Според международните наблюдатели ситуацията по турско-гръцката граница от март, когато хиляди тръгнаха към Европа, не е оказала влияние на този процес.

В центъра в Харманли има изолатор, където се настаняват новопристигналите. Те остават под 14-дневна карантина и им се правят бързи и PCR тестове. Общо четирима бежанци бяха диагностицирани с COVID-19 през последния месец и половина. Всички те вече са здрави, а обитателите и работещите тук не се притесняват от зарази.

Бежанци

За четвърта година в Харманли се организира графити фест, по време на който оградата на бежанския център се покрива с рисунки и послания за мир. „Идеята е първо да се преобрази града, през изкуство да се съберат хората от общностите. Графитите ги измислят самите артисти, те предлагат своите проекти“, обясни Милена Николова от Международна организация по миграцията. Графитите вече са покрили повече от половин километър от оградата. Предстои работа и догодина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button