Регион

Спасиха две костенурки, открити в частен имот в Любимец

Две сухоземни костенурки от вида шипоопашата и шипобедрена са открити и иззети от частен имот в Любимец, съобщават от РИОСВ.

Костенурките са във видимо добро състояние и са освободени на подходящи места в природата. За случая е подаден сигнал в Свиленградската районна прокуратура.

Сухоземните костенурки са световно застрашени видове влечуги, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата и са приоритетни за опазване по редица международни конвенции. Обявени са за защитени и са включени в приложение №3 на Законa за биологичното разнообразие.

От РИОСВ – Хасково напомнят, че тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство е забранено и нарушителите се санкционират по реда на Закона за биологичното разнообразие и Наказателния кодекс на Република България. Наказанието е до 5 г. затвор, както и глоба от 5 000 до 20 000 лв.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button