Хасково

Свърши капацитетът на хасковската болница за COVID-19, обсъждат рестрикции за региона

От днес всички легла за пациенти, заразени с коронавирус, в МБАЛ – Хасково са заети, съобщи за Haskovo.info областният управител Стефка Здравкова, която е и председател на областния кризисен щаб.

32 са пациентите с COVID-19 в хасковската болница – 12 са в Инфекциозно отделение, а 20 са в COVID-отделението, което беше разкрито в бившата Физиотерапия. Към този момент няма пациенти в реанимацията. Както Haskovo.info писа, само за последното денонощие в болницата са приети четирима.

Стефка Здравкова
Стефка Здравкова

125 са активните болни в Хасковска област, като 81 са на домашно лечение, а четирима са настанени в болници извън Хасковска област.
Заради запълнения капацитет на хасковската болница заразени с COVID-19 вече се лекуват в Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково, един беше в МБАЛ „Света Екатерина“ – Димитровград, но вече е преместен в Хасково. Здравкова обаче уточни, че в общинската специализирана болница в квартал „Болярово“ е нужно преустройство, за да се осигури достатъчно добра система за снабдяване с кислород на пациентите. В същото време в общинските болници в Димитровград, Харманли и Свиленград на хартия има предвидени легла за пациенти с коронавирус, но няма инфекционисти. Според Здравкова болниците там търсили специалисти. В МБАЛ – Хасково има необходимия медицински персонал.

Областният управител определи ситуацията в региона като много притеснителна – най-тежко остава положението в Хасково и Димитровград. От днес се засилват проверките в областта за спазването на мерките – по магазини, заведения, банки и други обществени места. Налагат се и санкции.

Здравкова посочи, че институциите не искат да всяват смут, но въпреки това утре ще се проведе заседание на областния щаб, на което ще бъде обсъдено затягане на противоепидемичните мерки. Това се прави във връзка с бума на заразените през последните седмици и реалната опасност хора да останат без медицинско обслужване. Очаква се рестрикции да има в най-засегнатите общини – Хасково, Димитровград и Харманли. Ще бъде разгледан и културният календар в общините и предстоящите масови мероприятия, като ще се решава дали те да се провеждат и под каква форма. Ще се мисли и върху работното време на заведенията.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гражданин
Гражданин
13.10.2020 21:25 21:25

Честито на печелившите !!!

Back to top button