Любопитно

42 непознати рисунки на Илия Петров подредиха във „Форум“

Изложба с непознати рисунки на Илия Петров беше открита тази вечер в хасковската галерия „Форум“.

Експозицията е на Националния литратурен музей и беше открита от неговия директор – поетът Атанас Капралов, който е родом от Димитровград. Представени са 42 творби на художника, рисувани през 40-те години на 20 век и дарени през 1994 г. на къща музей „Емилиян Станев“ (Национален литературен музей) от Надежда Станева.

Изложба

Сюжетно-тематичният кръг на рисунките е в унисон с многостранните интереси на художника. В полезрението на даровитото му око попадат както битовата и трудовата тема – селска и градска, така и портретът, голото тяло, анималистиката. Интерес представляват и рисунките по конкретни литературни сюжети, сред които са сериите с възрожденска тематика и от Отечествената война. Заедно с бързите, непретенциозни скици, някои от които правени с молив и сангин, те оформят сбирка с висока историко-художествена стойност.

Изложбата в галерията е по програма „Мобилност“ на община Хасково и ще остане в областния град до края на октомври.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button