Хасково

Значителен ръст на издадените ПИК и електронни подписи в НАП

Значителен ръст в издаването на персонални идентификационни кодове и потвърждаването на класифицирани електронни подписи отчита офисът на НАП в Хасково.

Ако през първото тримесечие на годината връчените на клиенти ПИК са били 2 104, а активизираните електронни подписи 2 657, то след края на третото тримесечие на 2020 г. броят им е вече съответно 5 465 персонални кодове и 6 139 е-подписа. Увеличението, повече от 2 пъти, до голяма степен се дължи на осъзнатото удобство и безопасност от страна на клиентите на НАП да подават декларации и правят справки дистанционно чрез интернет в условията на COVID-19. Персоналният идентификационен код, който е напълно безплатен, се издава за броени минути, в който и да е офис на приходната администрация. Той позволява деклариране на данъци и осигуровки, както и редица справочни услуги без посещение на място в НАП и независимо от нейното работно време – 7 дни в седмицата и 24 часа в денонощието. С ПИК на НАП могат да се ползват както е-услугите на Агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Национална здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието и др.

За още по-голямо улеснение на гражданите, в извънредната епидемична обстановка, НАП осигури възможността ПИК да се заяви предварително на Информационния телефон 0700 18 700 или на имейл: infocenter@nra.bg. Необходимо е потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който да получи ПИК. След обработване на заявката от съответния офис на Агенцията се свързват с потребителя, за да уточнят дата и час на връчване на кода.

От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button