Любопитно

„По дирите на старо Хасково“ – мащабен труд на доц. д-р Георги Граматиков

Само човек, който обича своя град, може да напише стойностна книга като „По дирите на старо Хасково“, която е несъмнен принос в историческата наука. Така снощи в зала „Хасково“ Деян Янев представи поредния труд на доц. д-р Георги Граматиков, известен изследовател на проблемитна етнологията, на историята на селищата от хасковския край, дългогодишен директор на Историческия музей в Хасково.

В книгата по оригинален начин е събран народният живот в Хасково в периода от Възраждането до 1944 г. На основата на архиви, публикации в стари вестници, музейни документи, и не на последно място разкази на стари хасковски фамилии, са представени дейността на църковната община, градоустройството, европейското влияние в различни сфери, стопанското развитие, бита на населението. Отделено е място на природните бедствия, сполетявали града, на ресторантите и кафенетата, на облеклото от онези времена.

Книга

525-те страници са блестаща илюстрация на съчетанието от задълбочено научно изследване и сладкодумието на разказвач. Това прави книгата привлекателно и увличащо четиво за всеки любознателен читател, който иска да научи интересни факти за Хасково.

Материалите за тази книга съм събирал през целия си професионален път, каза доц. д-р Георги Граматиков. Той благодари на община Хасково и на общинския съветник Цвети Лалов, подпомогнали финансово отпечатването на изданието.

Авторът получи цветя, поздравления и пожелания и раздаде автографи. Очакваме нова книга, каза д-р Красимира Узунова от Регионалния исторически музей. Граматиков е истински книжовник, такава е оценката на писателя Петър Ангелов. Благодаря за тази книга, допълни Мария Милева, коренячка хасковлийка. Директорът на Регионалната библиотека Кирилка Страшникова връчи на доц. д-р Граматиков свидетелство за дарение.

Снимки: Янко Найденов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button