Хасково

Хасковско остава в жълтата зона за COVID-19. МЗ: Навлизаме в доста сериозна фаза на разпространение

За поредна седмица Хасковска област остава в жълтата зона по разпространение на коронавирус в страната, съобщават от Националния оперативен щаб.

Тук са общо 7 области, където заразените през последните две седмици са между 20 и 59.9 на 100 000 души. В оранжево са 14 области със зарезени между 60 и 119.9 на 100 000, в червено са вече 6 области с над 120 инфектирани на 100 000, а в зелено е само Видин – с под 20 на 100 000 души.

„Навлизаме в доста сериозна фаза на разпространение на COVID-19 в страната. Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците, които са на първа линия. Всички са изморени, част от тях са болни, някои са и в реанимация, други са карантинирани. Имаме нужда от помощ. Решение виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната извънболнична помощ – специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, за всички, които имат нужда от тях“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той посочи, че ще настоява кметовете на общините, където има сериозен недостиг на медицински специалисти, да проведат срещи с директорите на лечебните заведения и с лекарите в извънболничната помощ. Целта е да бъдат намерени варианти те да бъдат назначавани в болниците, за да подпомагат колегите си, като съответно за това ще получават възнаграждения.

„Ще направим конферентна връзка с ректорите и деканите на медицинските университети и факултети в страната, за да обсъдим възможността студентите, които са шести курс, да помагат на лекарите в лечебните заведения и това да се признава като стаж. Ще проведем разговори и с медицинските колежи, където се обучават специалистите по здравни грижи, за да търсим решения и за недостига тези кадри“, допълни проф. Ангелов.

„Да гориш маски е зловещо. Тогава, когато има лечебни заведения в страната, които биха могли да ползват тези маски, да спасят лекарите, сестрите и санитарите на първа линия, това е безотговорно поведение. Всеки има право на протест. Всеки може да изразява гражданската си позиция и това е принцип на демокрацията. Ако някой счита, че заповедта на министъра противоречи на закона, може да подадат искане за нейната отмяна и съдът ще се произнесе“, посочи министърът.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Каран
Каран
22.10.2020 14:36 14:36

Мамицата ви мръсна лъжлива побъркахте хората един болен не показахте по тея болници неви ли умръзна да мачкате психически хората

Мпс
Мпс
22.10.2020 15:23 15:23

В жълта зона сме още , защото и тестовете, които правят от РЗИ са малко, а хората не им се плаща или не могат да платят по 100 лв за PSR тест.
Интересно ми стана днес в сутрешният блок на Нова ТВ как съобщиха, че в РЗИ Благоевград имали до 100 безплатни талона за PSR тестове за пациенти и колко отпущат тези в Хасково и Кърджали. Тъй като мисля, че бройката е много по-голяма от обявените.

Back to top button