Любопитно

Хасковският театър „Дани и Деси“: „В памет на Кина Къдрева“

Таня Евтимова и Атанас Евтимов от популярния и извън страната театър „Дани и Деси“ спечелиха финансиране на своя проект „В памет на Кина Къдрева“. Средствата се осигуряват от програма „Творчески инициативи“ към Националния фонд „Култура“.

Проектът е поклон пред една от най-мъдрите и големи български детски писатели – Кина Къдрева, която си отиде от този свят това лято. Нейното творчество е много ярко и дълбоко интригуващо, казват Таня Евтимова и Атанас Евтимов, които пазят скъпи спомени за творческото общуване с талантливата и обичана писателка.

Театър

Първият спектакъл „Кратка квак история“, който Театър „Дани и Деси“ създаде, е по приказката на Кина Къдрева „Малка жабешка приказка“. Последва втори спектакъл – „Стават чудеса“, разказват двамана театрали. Плод на съвместната работа са и спектаклите „Палечка“ и „Рошльо и комините“ по сценарии, написани специално по режисьорското решение на Таня Евтимова. Два от спектаклите на Театър „Дани и Деси“ по текстове на Кина Къдрева бяха излъчени по БНТ в рубриката „Лека нощ, деца“. Театърът бе избран да представи българската култура по проекта Европалия – Белгия със спектакъл по текст на Кина Къдрева, една от седемте автори в света носител на Андерсенов диплом за детска литература.

Сега „Дани и Деси“ ще изиграе 12 представления на моноспектакъла „Кратка квак история“. Две от тях ще бъдат пред публиката в любимия й град Царево, където тя живееше и твореше. Планирано е и създаването на кратък филм за проекта и за Кина Къдрева, чиито изключителни произведения ще продължат своя живот.

Заради пандемията и усложнената обстановка в страната обаче първите насрочени представления са отложени за по-добри времена.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button