Любопитно

Осъждат Георги Минчев на вечно заточение в Диарбекир след неуспешно покушение

„Будителите на Хасково“ е поредицата, която разказва личните истории на хасковските просветници, управници и предприемачи, посветили живота си на родния град. Днес община Хасково и Регионалният исторически музей представят Георги х. Иванов Минчев.

Роден през 1851 г. в Хасково, той е петото поред дете на хасковския първенец и търговец х. Иванчо Минчев. Учи в родния си град, а след това в Пловдив. За да поеме част от семейната търговия, баща му го изпраща да учи стопански и търговски науки в Триест – Италия. Занимава се с търговия, но активно участва в обществения културно-просветен живот в града. Член е на революционния комитет създаден от Левски. След неуспешния опит за покушение над хасковския гъркоман чорбаджи Ставри през 1873 г. е осъден на вечно заточение в Диарбекир.

През юли 1876 г. успява да избяга през Александрета (Искандерум) в Триест, а от там отива в Румъния. При подготовката на Руско-турската война (1877-1878) се записва доброволец и участва в освобождението на България. След Освобождението се жени за Екатерина Герджикова и отглеждат 8 деца. Организира образцово стопанство в с. Юренджик (днес Крепост), Хасковско. Назначаван е за окръжен управител на Хасково, Ловеч и София. Русофил и противник на Стомболовия режим, той е хвърлян няколко пъти в затвора. Умира през 1903 г. в София.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button