Регион

Община Димитровград ще възражда минералния извор в Меричлери

Концепция за местно икономическо развитие на община Димитровград получи одобрение за подкрепа по програма „Растеж чрез активизиране на местния потенциал – ГАЛОП“, изпълнявана от Националното сдружение на общините в България. Партньор е Норвежката асоциация на местните и регионални власти.

Разработката на община Димитровград предвижда развитие на балнеологията и рехабилитацията, на спортно-рекреативния и културен туризъм в град Меричлери чрез оползотворяване на находищата на минерална вода. Планирано е и подпомагане на местните занаятчийски традиции, включително чрез изграждане на общински комплекс и организиране на съпътстващи дейности в сферата на културата, местното производство на земеделски и занаятчийски продукти. Партньори са местната власт, производители и културни институции.

Както е известно, най-голямата природна забележителност в Меричлери е минералният извор „Соленци“. Това богатство обаче не се оползотворява. Водата от извора е силно минерализирана, подходяща за питейно лечение на стомашно-чревни заболявания. Богатото й съдържание на микроелементи се приближава до този на изворите в Карлови вари в Чехия и Виши във Франция

Общо 41 концепции от страната се конкурираха за получаване на финансиране от Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Одобрените общини са 10. Общите им акценти са преодоляване на социално-икономически проблеми на региона, увеличаване на възможностите за създаване на заетост и на перспективите за постигане на устойчиви резултати.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Виктория Сикрет
Виктория Сикрет
30.10.2020 14:40 14:40

Ами нали има арсен във водата? Иво Прокопиев съсипа извора… Как ще се възстанови извора?

Диана
Диана
30.10.2020 15:56 15:56

ШШШ-Т ТИХО, ДА НЕ ЧУЯТ НОРВЕЖЦИТЕ ! ЩЕ ГИ ПРЕМЕТНЕМ И ТЯХ ние си го можем по рождение!

Ижан
Ижан
30.10.2020 16:52 16:52

Пълни глупости, ама пълни !!!

Иван
Иван
30.10.2020 22:51 22:51

До Виктория Сикрет. Арсен винаги е имало в малки количества в минералната вода.В подходящи дози водата е лековита за разни болести.По време на експлоатацията на кариерите за варовик от розаво-бузестия олигарх, арсен се появи и в питейната вода в която преди това не е имало.Така че няма нужда да се възстановя минералния извор ,а питейна вода докараха от Марица.

Back to top button