Любопитно

Левски пристига в Хасково по покана на Михаил Минчев

В поредицата „Будителите на Хасково“ общината и Регионалният исторически музей разказват историята на първия кмет на града.

Михаил х. Иванов Минчев е роден през 1853 в Хасково. Той е шестото дете в семейството на търговеца чорбаджи Иванчо Минчев и съпругата му Кириаки и по-голям брат на Г. Минчев. Михаил завършил хасковското училище, а след това учи в авторитетния Роберт колеж в Истанбул. Младежът започва да се занимава с търговия, а скоро са му доверени и търговските дела на баща си в чужбина. Едновременно с това Михаил се включва активно в революционното движение.

Михаил Минчев

По негова покана Апостола на свободата Васил Левски пристига през 1873 г. в Хасково, за да основе местен революционен комитет. Михаил Минчев е активен участник в това дело и става касиер на хасковския комитет. През 1876 г. и той, както останалите членове на хасковския революционен комитет, е заловен от турските власти и осъден по така нареченото дело „Хасковското покушение“. Присъдата му е вечно заточение в Диарбекир. Много скоро обаче Михаил успява да избяга и още същата 1876 г. отива в Русия. Там става доброволец в Освободителната война като преводач и разузнавач. След Освобождението той е избран за първия хасковски кмет. Женен е за Елисавета Джангозова и отглеждат четири деца. Умира през 1891 г.

Днес неговото име носи една от централните градски улици в Хасково, а в сградата на общинската администрация е оформен паметен кът с бюст на първия хасковски кмет Михаил Минчев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
30.10.2020 13:30 13:30

Тези поредици да станат всекидневни!!!? Стига сте ни занимавали само със мангали и мошеници!

Тасок
Тасок
30.10.2020 23:23 23:23

Това не може да е писано от историци, че и от музея. На такъв текст всеки учител по история ще пише двойка. Левски бил поканен – че той да не идва на сватба, че и поканен от 19-годишен младеж. Пълна измислица.
Най-големият абсурд е, че Левски идва в Хасково през 1873 г. Само не става ясно кога, след като е заловен или след като е обесен. Абсолютни глупости!

Back to top button