Регион

Манолова прогнозира поскъпване на водата в Димитровград

Поскъпване на водата в Димитровград от 1 януари прогнозира председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, съобщават от гражданската платформа.

Това щяло да стане с присъединяването на ВиК-Димитровград към ВиК-асоциацията в Хасково. Очакването на Манолова, която се срещна с граждани в Димитровград, е че цената на водата тук ще се увеличи с 80% – от 1.82 лв. на 3.52 лв. В димитровградските села увеличението щяло да е с над 100 % – от 1.14 лв. на 2.40 лв.

По нейните думи, решението за увеличаването на цената на водата е незаконно, тъй като не е подкрепено от достатъчно мнозинство. Единствено областният управител, който има 35% във ВиК-асоциацията и представителите на община Минерални бани, които имат 1.54% участие са подкрепили предложението. Въпреки това, КЕВР реши цената на водата да се увеличи от 1 януари 2021 г., казва лидерката на гражданската платформа.

Тя подчерта, че с по-високата цена на водата няма поети ангажименти от ВиК-асоциацията в Хасково да се подобрят качеството на водата и достъпа до нея. Няма ясен ангажимент, че населените места без вода – Симеоновград и над 10 села в региона, ще имат вода. ВиК-Димитровград е присъединено към ВиК-Хасково без обществено обсъждане, както е приет бизнес планът за ВиК, обясни Манолова.

Според нея с новия Закон за ВиК, който е в процедура на обществено обсъждане, няма да се реши нито един от проблемите на потребителите и цената на водата ще се увеличи. „Този Закон създава нови проблеми за гражданите. Ще се въведат три такси достъп, които ще се плащат дори и да не се използва вода – за достъп до питейна вода, за канализация и за пречиствателна станция. Тези такси нямат таван и държавата ще реши колко да бъдат“, каза още Манолова. По нейните думи в закона има лобизъм за ВиК-дружествата и той трябва да бъде оттеглен. Промишлените потребители ще имат индивидуални договори с ВиК-дружествата, а гражданите няма да имат. Те ще имат общи условия. Въвеждат се и специални дирекции за събиране на вземанията, след които идват частни съдия изпълнители и колектори.

Манолова заяви, че „Изправи се.БГ“ ще участва на следващите парламентарни избори с партньорска мрежа, която включва инициативни комитети, граждански движения, експерти и няколко партии – ДБГ, „Волт“, Земеделски народен съюз, социалдемократи, Нова алтернатива, движение ДНЕС и движението на Татяна Дончева.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
16.11.2020 18:45 18:45

Тая няма ли кой да я озапти. Жалко за тези които и вярват. Боклук долен.

Back to top button