Външни публикации

Великият Майк Тайсън изкарва 10 милиона долара за… 16 минути!

Едно от най-очакваните световни спортни събтия предстои само след няколко дни. На 28 ноември привечер (в България в нощта на 28-и срещу 29 ноември) един срещу друг на ринга се изправят Майк Тайсън и Рой Джоунс-Младши. След 15-годишно отсъствие от ринга великият Майк Тайсън-Звяра отново ще се боксира. В момента Железния Майк е на 54 години, а противникът му Рой Джоунс-Младши е на 51. Със сигурност двубоят между тези две „старчета“, както ги определиха някои от специалистите, няма да бъде изтъкан от невиждани тактики или изчакващи моменти. Двамата трябва да предложат шоу за целия свят.

И поради тази причина според публикациите отвъд Океана ще приберат солидни хонорари. Тайсън и Джоунс-Младши ще вземат точно по 10 милиона американски долара за точно… 16 минути. Може и за по-малко време. Срещата ще се играе в 8 рунда от по 2 минути, а не от по 3 минути, както е в професионалния бокс. Със сигурност, за да бъдат щадени силите на отдавна приключилите с активна кариера боксьори. Един от водещите букмейкъри в света bet365 спортни залози предлага възможност да предположите кой ще спечели битката. Коефициентът за победа на Железния Майк е 1.44, докато Рой Джоунс-Младши да спечели получава ставка 2.62.Общо взето почти всички световни букмейкърски компании предлагат единствено коефициенти за краен изход на двубоя, тъй като преди всичко осъзнават факта, че това на първо място ще бъде шоу мач. А в такива двубои със сигурност липсват някои елементи в сравнение с истинско спортно събитие, от което зависи трофей, титла и т.н.

Тук срещата няма да бъде с цената на титла, макар че от Световният боксов съвет (WBC) вече показаха специален колан за победителя в демонстративната битка. Шампионският пояс носи името „WBC Frontline Battle Belt. Защо няма други възможности за любителите на залозите освен прогнози само за краен изход? Една от причините е, че на ринга няма да има съдия и поради тази причина няма как боят да завърши със „съдийско решение“. Специална система за дистанционно оценяване, разработена от WBC заради пандемията от коронавирус, ще бъде използвана за определяне на победителя. Трима бивши световни шампиони ще оценяват всеки рунд и оценките им ще стават ясни на публиката.

Припомняме, че Майк Тайсън е най-младият шампион в историята на тежка категория. В кариерата си той има общо 58 мача, от които 50 победи (44 с нокаут), 6 загуби и 2 неприсъдени мача. 54-годишният в момента Тайсън се превърна в страшилище в тежка категория и стартът му бе безпощаден към съперниците – 37 победи от първите 37 мача. След това дойде според мнозина най-голямата сензация в историята на спорта – загубата му от почти никому неизвестния Бъстър Дъглас на 11 февруари 1990 година. След това кариерата на Звяра продължи, но не така стремглаво. През 1996-та и 1997 година записа две поредни загуби от Ивендър Холифийлд и като че ли с това всичко приключи. До края на кариерата си през 2005 година Звяра участва в още няколко двубоя, но записа поражения от Ленъкс Люис, както и две поредни в последните си два мача.

Сега, 15 години по-късно, Тайсън се намира в страхотна форма за възрастта си. Снимките и видео кадрите, които всеки ден заливат медийното пространство от подготовката му за двубоя наистина са впечатляващи. Не случайно този мач се явява основно събитие по време на пандемията от Коронавирус в световен мащаб. Просто защото една легенда се завръща…

Популярната платформа Triller плати 50 милиона долара да притежава правата на боксовата галавечер, която ще продължи около четири часа. Разбира се, гвоздеят на вечерта ще бъде битката между Майк Тайсън и Рой Джоунс-Младши. Според прогнозите печалбата само от абонати, които ще платят да гледат мача посредством Pay-per-view, ще надхвърли 20 милиона долара. В Америка например удоволствието да гледат завръщането на Звяра е оценено на 49,99 долара.

Преди боя двамата съперници съвсем резонно се заканиха един на друг, подобаващо на шоу с марка професионален бокс от най-висша класа. „Вижте какво може Майк Тайсън на тази възраст, как удря крушата и какво се случва след това… А е на 54! Така че, когато имате две легенди един срещу друг, не ги подценявайте, ще бъде интересно. По-скоро аз бих гледал негова тренировка, вместо на някой от младите боксьори“, коментира с уважение Рой Джоунс-Младши преди битката. Според мнозина демонстративният характер на двубоя ще лиши зрителите от силни удари, но това веднага бе опровергано от Джоунс-Младши: „Последният човек, който отиде на „демонстративен“ мач срещу Тайсън, беше нокаутиран в първия рунд. Кой тогава би влязъл в ринга с великия и легендарен Майк Тайсън, мислейки си, че е демонстративен мач?…

Back to top button