Любопитно

Витрина в памет на Марадона подредиха в хасковската библиотека

Специална витрина в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково отдава почит на легендарния аржентински футболист Диего Марадона, чиято смърт потопи в скръб милиони фенове на най-великата игра.

Избрани биографични книги, енциклопедии, статии и филми от фонда на библиотеката припомнят живота и кариерата на една от най-големите звезди в световния футбол. Най-новото заглавие във витрината е скандалната биографична книга на дългогодишния кореспондент на Би Би Си Джими Бърнс „Марадона – Божията ръка“, излязла от печат тази година. Изложена е и друга, по-стара биография за аржентинския идол от 1996 г. – „Божията ръка“ на Игор Горански. Луксозното издание от 2018 г. „Барса: Илюстрована история на ФК „Барселона“ от Гийем Балаге нарежда Марадона сред легендите на каталунския клуб като цитира неговото изказване: „Ако умра, искам да се преродя в себе си. Аз съм играч, който е правил хората щастливи, и това ми е повече от достатъчно“.

За първия носител на почетната „Златна топка“ на списание „Франс Футбол“ и световен шампион с Аржентина през 1986 г. разказват и подредените във витрината специализирани енциклопедии и сборници: „30 легендарни футболисти на ХХ век“ (2018), „История на футбола“ на Пол Дичи (2012), „Световна футболна енциклопедия“ на Румен Пайташев (2010) и др.

Библиотеката притежава и поредицата от 12 DVD филма „История на футбола: Великата игра“, издадена от „7 дни спорт“. Два от тях съдържат интервюта с Марадона за скандала с „Божията ръка“ и отстраняването на Англия на Мондиал’86, както и за борбата на аржентинския голмайстор с дрогата.

Библиотека

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
29.11.2020 14:02 14:02

Баси. От хляб и зрелища останаха само зрелища.

Анонимен
Анонимен
29.11.2020 14:03 14:03

Това е българина. футбол. чалга певици. манекенки. кюфтета с ракия и салата. 1300 годишна история казвате. Е .тя изтече в канала

Back to top button