Хасково

Осъдиха на 4 г. затвор Тодор Караиванов за вземане на подкуп като началник на митницата в Свиленград

4 г. лишаване от свобода при първоначален общ режим получи от Хасковския окръжен съд бившият началник на Митницата в Свиленград Тодор Караиванов, съобщават от съда. Той е наказан още с 5 000 лв. глоба и лишаване от правото да заема длъжност в държавната администрация за срок от 6 години.

Той е признат за виновен в това, че в периода от октомври 2014 г. до 28 януари 2015 г. е поискал и приел дар – парични суми в различни валути в общ размер на 600 евро и 1 600 лв. Караиванов е признат за виновен и по второто му повдигнато обвинение, че на 28 януари 2015 г. в Свиленград в качеството си на длъжностно лице е използвал своето служебно положение като началник на митницата и влиянието си над подчинените служители, за да набави за себе си противозаконна облага – като получил сумата от 10 000 евро.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.

Haskovo.info припомня, че Караиванов беше арестуван зрелищно на митницата в Свиленград при акция на ДАНС през януари 2015 г. Разследването беше под наблюдението на Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура, а обвинителният акт бе връщан на няколко пъти на държавното обвинение. Според обвинението Караиванов е взел подкуп от спедиторска и транспортна фирма, за да не разпореди щателни митнически проверки на камионите им, преминаващи през пунктовете „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко войвода“. Караиванов отрича, като последно заяви пред медиите, че извършените експертизи са показали, че по него няма следи от веществото, с което били белязани парите. Той нямал представа, откъде са се взели намерените пари в кабинета му. Според него всичко е заради това, че е засегнал икономически интереси при работата си в митницата. С решение на Хасковския административен съд той беше възстановен на работа в Митниците.

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Хасковлия
Хасковлия
05.12.2020 13:34 13:34

Сичките краднаха милионте, един няма в затвора!

Някой си
Някой си
06.12.2020 10:29 10:29

Човешкото око няма насищане

Back to top button