Любопитно

Регионалната библиотека в Хасково – център за иновации

Мобилен безжичен баркод скенер и специализиран софтуер за обработка на документите е последната новост в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

Новата технология се използва при инвентаризацията на библиотечните колекции. Това е много трудоемък и изискващ време процес в библиотечната работа, а някои колекции като като краеведските се инвентаризират ежегодно съгласно нормативната уредба. Мобилният баркод скенер ще може да се ползва и от библиотеките в региона при инвентаризация на техните фондове, уточни директорът на Регионалната библиотека Кирилка Страшникова.

Новост е и уеб позиционираният програмен продукт „Автоматизирана библиотека“, съобразен със съвременните тенденции за автоматизация на библиотечните процеси и представяне на библиотечните документи в интернет. Той улеснява търсенето, представянето на дигитални обекти, обслужването на потребители.

Дигиталната библиотека се обогатява със записи, прехвърлени от магнетофонни ленти на CD. На тях звучат уникални изпълнения на световно известните проф. Недялка Симеонова, проф. Александър Танев, Аспарух Лешников, с които Хасково се гордее. Предстои цифровата обработка и на други записи, съхранявани в библиотечното студио „Музика“.

Като хранилище на краеведска литература и периодичен печат библиотеката притежава много ценни и уникални за региона издания. Една част от тях са дигитализирани и се ползват пълнотекстово през интернет. За да бъдат съхранени оригиналите, някои от които са от средата на XIX век, са закупени три метални архивни шкафа.

Всичко това стана възможно благодарение на проекта „Библиотеката – център за традиции и иновации“, подкрепен от Министерството на културата.

За наскоро новопостъпили библиотекари бе проведен практически семинар на тема „Работа с основни библиотечни документи“ и обучение „Специални колекции – ръкописи, старопечатни книги, редки и ценни издания“, закоито Haskovo.info писа. В тях бяха включени специалисти от Регионалната библиотека и от библиотеките в Свиленград, Димитровград, Харманли и Симеоновград. За нуждите на Обучителния център са закупени принтер и монитор.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button