Хасково

Хасково ще иска пари от Европа за топъл обяд на 2 000 нуждаещи се в епидемията от COVID-19

Община Хасково планира да кандидатства за европейско финансиране по Оперативна програма за храни за осигуряването на топъл обяд на нуждаещи се в условията на епидемията от COVID-19.

Това става ясно от докладна на кмета Станислав Дечев за сесията на общинския съвет на 18 декември. За целта предоставянето на топъл обяд трябва да залегне като местна дейност с решение на общинския съвет.

В условията на извънредна епидемична ситуация предоставянето на топъл обяд в дома на хората се оказва значима помощ за най-бедните и уязвими хора, се казва в докладната. Размерът на финансирането се определя в зависимост от броя на обхванатите потребите.

Изчисленията са обядът за един човек да струва 2.70 лв. на ден. Той включва супа, основно ястие, четвърт хляб и десерт – плод или зеленчук в зависимост от сезона, млечен десерт, тестени десерти. Десертът се приготвя и предоставя веднъж седмично.

Междувременно община Хасково обяви обществена поръчка по пряко договаряне за приготвянето на топъл обяд за нуждаещите се в условията на пандемията от COVID-19. В обявлението е записано, че общият брой на хората, които ще получават топъл обяд всеки работен ден през месеца на територията на общинта е до 2 000 души. Става въпрос за лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедността, възрастни и хора с увреждания с по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията от COVID-19, бедни без близки, поставени под карантина и нуждаещи се, които вече са обект на социално подпомагане.

Прогнозната стойност на поръчката е 567 000 лв. без ДДС. Продължителността й е от 1 януари до 27 април 2021 г. Покана за участие в процедурата е отправена до „Димови 1“ ООД, „Йоги 5“ ЕООД и ЕТ „Тано-Николай Траилов“.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Нощен ездач
Нощен ездач
13.12.2020 21:56 21:56

Пишман политик като ти обяснява, че ще направи нещо хубаво някъде в изречението винаги има „европейско финансиране“. Ако остане до него гащите си не може да вдигне сам.

Орфеец
Орфеец
14.12.2020 1:36 1:36

Вечерята да я платят руснаците и готово.

Анонимен
Анонимен
14.12.2020 7:01 7:01
Отговор до  Орфеец

Що руснаците бе дебил анален. Те ли прибраха милиардите за ненужно оръжие

гост
гост
14.12.2020 12:15 12:15

Защото само приказват и голям го вадят, за да не се види колко са осрани. Затова, другарю!

Back to top button