Любопитно

Ели Видева с наградата „Александър Паскалев“, избраха дистанционно лауреатите на „Южна пролет 2020“

За пръв път в историята си Националният конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ – Хасково 2020 се проведе дистанционно заради пандемията от коронавируса, съобщават от общината.

Тази година в конкурса участваха 22 автори. В литературен жанр „Поезия“ се конкурираха 10 книги, в „Проза“ – 8, в „Детска литература“ участваха 2 произведения, в „Литературна критика“ – също две книги. В жанровете „Драматургия“ и „Филмов сценарий“ нямаше участници с дебютни книги.

Журито на конкурса, което работи в тази извънредна ситуация, е с председател проф. Сава Василев – литературен критик и писател и членове: Владимир Шумелов – литературен критик и писател, Ангел Дюлгеров – литературен критик, Владимир Стоянов – поет, писател, Ясен Калайджиев – писател.

Званието лауреат, бронзова статуетка „Пегас“ и парична награда в размер на 1 000 лв. журито присъди на: Виолета Кунева за стихосбирката „Почти всичко е наред“ в жанра „Поезия“, Николай Ценков за книгата „Човекът, който продаде морето“ („Проза“), Елена Борисова за книгата „Фантастика и познание“ („Литературна критика“) и Ненко Генов за книгата „Сбогом, дневнико!“ („Детска литература“).

Съпътстващи награди в рамките на регламента на конкурса бяха присъдени на: Мартин Илиев за книгата „В печалния хан на дните“ и Георги Георгиев за книгата „Автобиография на страха“ („Поезия“), Виолета Стайкова за книгата „Дъното на рая“, Мартин Касабов за книгата „Когато великани ходеха по земята“ и Яна Станкова за книгата „Дневниците на Ая“ („Проза“), Ралица Люцканова за книгата „Жени и чудовища. Новата женска готика“ („Литературна критика“) и Стела Йосифова за книгата „Шоколадовата фабрика на Дядо Коледа“ („Детска литература“).

Община Хасково присъжда наградата „Александър Паскалев“ за цялостен принос в областта на литературата и изкуството. Носител на наградата за 2020 година е поетесата Ели Видева. Тя беше удостоена с тази награда с решение на жури с председател Мария Вълчева – зам.-кмет на община Хасково и членове: Йорданка Иванова – началник на отдела по образованието и културата в общината, Кирилка Страшникова – директор на Регионална библиотека „Христо Смирненски“, Деян Янев – председател на Постоянната комисия по образование, култура и вероизповедания в Общински съвет – Хасково и Недялко Бакалов – литературен критик.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Янко Митев
Янко Митев
17.12.2020 15:25 15:25

Браво!

Back to top button