Хасково

Подготвят разхлабване на мерките, Хасковско остава в червената зона

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси е било обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с участието на представители на Националния оперативен щаб, съобщават от правителствената пресслужба.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера в четвъртък. При отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Борисов е акцентирал върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22:30 ч вечерта, както и да отворят магазините в моловете без струпване на хора.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски е обърнал внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкнал е Мутафчийски.

Мерки

За шеста поредна седмица заболяемостта от COVID-19 в Хасковска област продължава да намалява, сочат последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. 14-дневната заболяемост в Хасковска област към 17 януари е 146 на 100 000 души при 148 на 100 000 за предходния период. По данни на Националния статистически институт за 2019 г. населението на Хасковска област е 225 317 души. Все повече региони вече излизат от червената зона, където обаче остава Хасковско.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button