Хасково

Делян Добрев осъди Елена Йончева за клевета

Областният координатор на ГЕРБ – Хасково е осъдил за клевета настоящия евродепутат от БСП Елена Йончева, съобщават от партия ГЕРБ.

Делото се е гледало от Районен съд – София, като Добрев е предявил срещу Йончева 16 иска. Той твърди, че в края на септември 2017 г. в открита декларация на ГЕРБ било свалено доверието от тогавашния кмет на Хасково Добри Беливанов, след което Йончева започнала системна и масирана организирана клеветническа кампания срещу него в качеството му на областен координатор на ГЕРБ за област Хасково, която стана известна в публичното пространство като кумгейт. Тя му е нанесла обиди и изрекла редица неверни позорящи твърдения по негов адрес, включително му приписала извършването на престъпления, с което накърнила неговите лична чест, достойнство и добро име в обществото.

Съдът е осъдил Йончева за 7 от исковете по 1 000 лв. По делото освен разпечатки от изказванията на Йончева са извършени разпити на свидетели. Прието е заключение на съдебно-медицинска експертиза, според която към 9 октомври 2017 г. при Добрев са установени нарушения във вестибуларната функция, неуточнена сърдечна аритмия, повишено кръвно налягане и други, за които причина може да е изживеният стрес.

Според съда ако фактите са верни, информирането за тях не е противоправно. Съдът например не намира за противоправно твърдението на Йончева в интервю по национална телевизия, че зетят на Добрев има участие във фирми, които са печелили обществени поръчки. Причината е, че има събрани доказаталства за това. Според съда не е клеветническо и твърдението на Йончева по друга национална телевизия, че на ключови позиции в община Хасково са били назначени кръг от роднини и приятели на Добрев.

Съдът обаче намира за обидни изказванията направени от Йончева по време на заседание на Народното събрание, в които заявява, че в община Хасково се касае за шуробаджанащина, тъй като по искане на областния координатор на ГЕРБ са назначени на ключовици позиции роднини, кумове, бивши, съдружници и съученици. Тези изявления представляват оценъчно съждение. Съдът намира за клеветническо изказване на Йончева с което навежда внушение за корумпираност на Добрев.

За друго изказване на Йончева, че е направена схема за разпределяне на общински и държавни средства в Хасково и източване на средства, съдът намира, че на Добрев се приписва престъпление, което няма данни да е извършил. Няма и доказателства Добрев да е в престъпна схема за насочване на общински, държавни и европейски средства към определени фирми.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Не е за хвалене
Не е за хвалене
20.01.2021 20:52 20:52

Съдът например не намира за противоправно твърдението на Йончева в интервю по национална телевизия, че зетят на Добрев има участие във фирми, които са печелили обществени поръчки. Причината е, че има събрани доказаталства за това. Според съда не е клеветническо и твърдението на Йончева по друга национална телевизия, че на ключови позиции в община Хасково са били назначени кръг от роднини и приятели на Добрев.

Анонимен
Анонимен
21.01.2021 9:39 9:39
Отговор до  Не е за хвалене

Прав сте, но колко хора ще прочетат само заглавието и ще започнат да разнасят новината :)

Монитор
Монитор
21.01.2021 15:51 15:51
Отговор до  Анонимен

Включително и централния Пеевски печат.

Анонимен
Анонимен
21.01.2021 12:10 12:10

Комунягите досега ръфаха тялото на майка България обаче то не им стигна и почнаха да се ръфат измежду тях си. Все едно наблюдавам улични кучета как се ръфат за кокал. Жалка картина. Това и е родила майка България.

Back to top button