Любопитно

Наградиха най-активните читатели в Димитровград, професор в САЩ стана Посланик на библиотеката

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград връчи официално наградите „Читател на годината“ и приза „Посланик на библиотеката“ за изтеклата 2020 година. Отличията бяха раздадени индивидуално от временно изпълняващия длъжността директор на библиотеката Валентина Терзиева при спазване на противоепидемичните мерки.

Във възрастова група до 14 г. „Читател на годината“ стана 5-годишният Златомир Димитров със заети 118 книжки от Детския отдел. Най-активният посетител на отдела е още в трета група в детска градина „Райна Княгиня“. За интереса му към книгите принос имат, освен семейството, и неговите учители Маруся Велева и Снежана Милева.

Библиотека

„Радостни сме, че за първи път читател в предучилищна възраст печели високия приз. Това показва, че целенасочената ни политика, стимулираща четенето от най-ранна детска възраст и възпитаваща децата в любов към книгата, дава добри резултати“, каза директорът на библиотеката.

Библиотека

При пълнолетните читатели класацията води Йордан Йорданов с прочетени 166 тома литература от „Заемната за възрастни“. Криминалните романи и психотрилърите са любими жанрове на най-активния читател. Той е бил дългогодишен служител в полицията в Димитровград.

Библиотека

За „Посланик на библиотеката“ през 2020 година бе отличена проф. д-р Емилия Янева, професор по право в Калифорнийския университет на САЩ. Призът се връчва на дарители и приятели на ГБ „Пеньо Пенев“, съмишленици и личности, които съдействат за нейното модернизиране и популяризирането на дейността й.

През 2020 г., родената в Димитровград Емилия Янева, подпомогна каузата с дарение на нов компютър, с който днес се обслужват бързо и качествено читатели в Дигиталния център на библиотеката. Дарението бе предоставено от учредения миналата година мемориален фонд, именуван в памет на сестра й Снежана Янева – радетел за българската книжовност и апостол на библиотечното дело в България.

„Поради пандемията и въведените извънредни мерки и ограничения, които прекъснаха за два месеца достъпа до библиотеката през 2020 г., очаквано отчитаме известен спад при данните за посещения и раздадена литература. Това, което ни радва и ни вдъхва надежда е, че броят на регистрираните читатели расте спрямо предходни години. Очаквано се повиши интересът към онлайн присъствието ни и предлаганите виртуални услуги, като спрямо предходната 2019 г., са нараснали близо два пъти“, допълни Валентина Терзиева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button