Хасково

Зачестяват случаите на домашно насилие, 40-годишен заплаши бившата си жена с убийство

Зачестяват случаите на домашно насилие в Хасковска област, отчетоха от фондация „Х&Д Джендър перспективи“.

С над 30% са повече жертвите на насилие в дома през пандемичната 2020 година в региона в сравнение с 2019-а. Повечето от тях са жени, но има и възрастни хора, които търсят защита от децата си.

В същото време почти всяка заповед за защита по Закона за защита срещу домашното насилие се нарушавала. Често мъжете под въздействието на алкохола нощем чупили прозорци на жилищата на жените и друго имущество. В други случаи ги следели.

По тази причина има нов законопроект, в който се предвижда по-голяма защита за жертвите на домашно насилие. В него например се забранява следенето по всякакъв начин, включително на телефони и електронна поща.

Междувременно хасковската прокуратура е задържала 40-годишен за отправени закани за убийство към бившата си жена, съобщават от държавното обвинение. Хасковският районен съд вече го е задържал под стража, което може да се обжалва пред окръжния съд.

След развода със съпругата си той многократно проявявал агресия спрямо нея, като я заплашвал, че ще я убие. Поради тази причина била издадена и заповед за защита по Закона за защита срещу домашното насилие. Въпреки това, нито образуваните наказателни дела, нито заповедта за защита, променили поведението на мъжа. Действията му били свързани с неконтролируема агресия спрямо пострадалата. Спрямо него са били образувани и още две наказателни производства във връзка с нарушение на мерките по Закона за защита от домашно насилие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button