Регион

Изграждат нова църква в село Георги Добрево

Нова църква ще бъде изградена в село Георги Добрево, съобщават от община Любимец.

Първата копка и освещаването на градежа на храма „Св. Апостоли Петър и Павел“ ще бъдат направени в 11 часа на 20 февруари. Това е съобщил старозагорският митрополит Киприан, който се е запознал с мястото и проекта на новата църква, която ще е в центъра на селото.

Църква

Сегашната църква в селото, която е изградена веднага след Освобождението на България от турско робство е в окаяно състояние. Поради опасност от срутване е невъзможно да бъдат отслужвани църковни служби и да се посещава от миряни. Причината за състоянието на храма е, че той е изграден в свлачищен район и при всеки проливен дъжд се появяват щети по конструкцията.

Църква

Действия за изграждане на нов християнски храм в селото са предприети от кметския наместник Александър Карачобанов още от 3 март 2018 г. Роза Карачобанова дарява свой поземлен имот с площ от 1 116 квадратни метра на настоятелството при църквата „Св. Апостоли Петър и Павел“.

Църква

Създадена е инициативна група към църковното настоятелство, която открива дарителска кампания за набиране на средства за построяването на новата църква. Още в първия ден са събрани 1 815 лв., но те са крайно недостатъчни за изграждане на сграда от подобен тип. Досега инициативната група не е преставала да работи по осъществяване на идеята за изграждане на храма. Вече е готов инвестиционният проект, който също е дарение от местен архитект.

Открита е дарителска кампания за набиране на средства, които ще се събират лично от кмета на селото Александър Карачобанов. Той призовава всеки, който има възможност, да се включи в кампанията и да дари според възможностите си – средства, труд или материали, за да може още тази година камбанен звън да оповести освещаването и откриването на новата църква.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button