Регион

Хасковско село гласува само на машина. Иска улици и да се върнат младите

Да мислят за нашите села, да ни направят улици и инфраструктура! Това са исканията на избирателите от хасковското село Зорница към бъдещите депутати. В неделя всички те са гласували машинно и вероятно това е единственото населено място, където никой не е ползвал хартиена бюлетина.

От 601 по списък в село Зорница до секцията в кметството в неделя са отишли едва 174 души. Обяснението е, че другите ги няма в България. Само се водят тук по постоянен адрес. Едва петдесетина от тях са заявили предварително, че ще гласуват в чужбина и са били зачертани от селския списък.

Днес никой в Зорница не признава публично да е имало натиск към тях да изберат машинното гласуване. Всички се надпреварват да обяснят, че то е по-лесно и вариантите за грешки са по-малко. Решили така, защото видели, че в урната за хартиени бюлетини няма нито една и „да не останат по-назад“. Неофициално обаче признават, че се е наложило на част от избирателите да им се показва как да изберат на екрана квадратчето със съотвения номер.

Бяха мераклии и казваха, че им е по-лесно, защото всички могат да работят с телефони и банкомати, казва председателят на секционната комисия. Насочихме ги към машината, дадохме им указания и помагахме, допълват членове на изборната администрация. Те са доволни от начина на гласуване на хората в селото, защото по този начин не е имало проблем с протокола в края на изборния ден.

Изненадах се, че само ние в цялата страна сме избрали 100% машинното гласуване, но не и от това, че хората са избрали този начин, казва кметът на селото Сезгин Рашид. Той е сигурен, че съселяните му могат да се справят без проблем с тази задача.

От 174 гласували 168 са избрали ДПС. Традиционно партията тук печели огромната част от гласовете. А самите избиратели смятат, че партиите в бъдещия парламент трябва да се разберат и да направят правителство.

Щом народът ги е пратил там, те трябва да работят за нас. Те си мислят да не правят коалиция, ама трябва да спрат пазарлъците, категорични са гласоподавателите. Младите са навън, откраднаха ни работната ръка. Имаме големи фабрики, а няма кой да работи там, оплакват се хората в Зорница и посочват българското знаме до кметството като символ на обединението на политиците в името на народа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Така е в селата на Ду Пе Съ
Така е в селата на Ду Пе Съ
07.04.2021 16:58 16:58

Хората ги е било страх да не им видят бюлетината ,като в с. Боян ботево!

С бе се пе напред.
С бе се пе напред.
07.04.2021 17:05 17:05

Зъф съ даде, само да вземем властта!

Back to top button