Регион

Убиват 40 000 кокошки заради птичи грип, птиците в 17 хасковски села под наблюдение

40 000 кокошки от ферма край хасковското село Криво поле ще бъдат убити по хуманен начин, след като в обекта е констатирано огнище на птичи грип, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

До диагнозата се стигнало, след като напоследък е констатирана повишена смъртност сред кокошките. Предстои фермата да бъде дезинфекцирана. Издадена е заповед за 3-километрова предпазна зона, която включва селата Криво поле, Корен и Момино, както и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково, Подкрепа, Славяново, Болярски извор, Малък извор, Голям извор и Долно Ботево.

Това означава, че птиците в района ще бъдат прегледани от ветеринари и служители на Агенцията по храните, уточни пред Haskovo.info областният управител д-р Стефка Здравкова. В 3-километровата зона ще бъде забранено придвижването на птици и продукти от тях. Ще бъдат проведени и срещи с хората от селата, за да им се даде повече информация за заболяването.

За заболяването Инфлуенца тип А при птиците няма ваксина, важно е стопаните да спазват мерките за биосигурност, уточняват от БАБХ. Месото и продуктите от обект, в който е установено огнище на птичи грип, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на правилата за обработка на храни, уточняват още от агенцията.

Това е петото огнище на заболяването в България от началото на годината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button