Любопитно

Лазарки и писани яйца във Великденската работилница в музея

Работилница „Великденски празници“ организираха на Лазаровден от Регионалния исторически музей в Хасково и Сдружението за народно творчество „Коло-РА“.

Деца и родители се включиха в изработването на върбови венци, разучаването на лазарски песни и танци. Тайните на българските обичаи бяха разкрити от етнографите в музея Диляна Пецова и Маргарита Цветанова. Те разказаха на децата за лазарките, които са моми за женене и се събират на групи и пеят песни. На Цветница след църква лазарките си хвърлят венците в реката. Лазарката, чийто венец изпревари останалите по течението, ще се омъжи първа през годината.

Музей

Децата изпробваха и различни техники за боядисване на великденски яйца. Това стана с естествени бои. При една от техниките боята се разтваря в яйчен жълтък.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button