Хасково

Всички общини в Хасковска област с допълнително пари за образованието

Всички общини в Хасковска област разполагат с допълнителен финансов трансфер от държавния бюджет за нужди на образованието. Постановлението на Министерския съвет е гласувано на едно от последните заседания на правителството.

Най-голямата сума – близо 570 000 лв., отива в община Хасково. 450 000 лв. са предназначени за работа с деца и ученици от уязвими групи в детските градини и училищата. 118 000 лв. са определени за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности и професии, за които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

С близо 300 000 лв. за тези цели е подкрепена община Димитровград. Най-малката сума – 30 000 лв. получава община Минерални бани.

В национален мащаб по бюджетите на общините са разпределени 34 516 864 лв. Средствата са по програмите на просветното министерство за улесняване достъпа до образование и приобщаващо образование.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

16 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
:)
:)
25.04.2021 12:17 12:17

Дано община Хасково изразходва средствата законосъобразно и целесъобразно, толкова деца имат нужда от помощ. Да подкрепят и подпомогнат децата , които нямаха възможност за онлайн „обучение“ , а те не са само от етноса. Да стимулират директорите и учителите да проявят грижа и интерес към децата ограничени от достъп до образование поради финансови или социални проблеми. Материалните облаги за училищата и учителите нямат стойност когато има деца изолирани от системата, а такива има във всеки или в повечето класове.

Читател
Читател
03.05.2021 20:54 20:54
Отговор до  :)

Парите са предварително разпределени целево. Общината само превежда съответните суми до определените училища. Профилираните гимназии например не получават от тези средства никакви пари. Това може да се вифи от списъците на сайта на МОН.

Анонимен
Анонимен
25.04.2021 17:13 17:13

Да затова намалиха стипендиите на децата !

Истината боли, нали калинки
Истината боли, нали калинки
25.04.2021 18:01 18:01

Образованието е най-прогнилата система в страната, а в нашия град е направо мафиотска структура. Назначенията стават само ако се „отблагодариш“ с „бонбони“ или имаш хора на високи постове да се обадят за теб – така ставаш вечно задължен и после ще правиш каквото поискат от теб – от оценки, до други неща! Що се отнася до директорките на училища – те са масова некомпетентни, без необходимата квалификация и на тези постове от години – кано еднолични тиранки. Така че по училищата има КЛИКИ от подмазвачки, които почти не работят – само лижат задника на Главната и я възхвалят и като има да се свърши нещо – почват да кършат ръце – че не било тяхна работа или не можели! Като се добавят и любимците и любимките – които каквото и да направят все са много кадърни – общо взето няма кой да върши конкретна работа! Всичко е на самотек, а децата излизат все по неграмотни от всички степени на образованието – защоно по-важно е да пише едни неща на хартия, а как се работи и колко усилия се полагат от учителите – това никой не вижда и не иска да види! Очаква се само да се наливат едва ли не насила в децата знания и умения! И това е според някои образование – без усилия, без труд – ей така неякой да ти го прелее, защото имал професия учител!

Питам публично
Питам публично
25.04.2021 18:56 18:56

Няколко пъти слушах и пак не мога да проумея – каква култура и що за човек може да представлява една директорка на училище, че да си позволи такива крясъци! Само душевно болен човек може да използва такива децибели и такива крясъци – независимо от ситуацията! Боева, как можеш да толерираш това и да държите душевно болна на такъв пост! До кога ще си затваряш очите и ти и всички останали? Имаш ли смелост публично да отговориш – въпросът е публичен?! Нали сме малък град – да няма скрито покрито! Всичко да е прозрабно и да сме честни, нали!

Гражданка
Гражданка
25.04.2021 19:33 19:33
Отговор до  Питам публично

Идва 13 май. Дано има промени и в РУО.

любопитко
любопитко
25.04.2021 19:06 19:06

Това в интернет ли е качено. Къде може да се чуе?

Луд умора няма
Луд умора няма
25.04.2021 23:12 23:12

пък хиперактивните нямат спиране!

Анонимен
Анонимен
30.04.2021 8:40 8:40

Нагласените с „конкурс“ кадри на постове представляват точно това – разбеснели се и неукротими зверове, които не знаят какво говорят и какво правят! Колкото и да се пъчат и позират, зная как са стигнали до поста, знаят си кухите глави! Виждат неуважението и омразата в погледите на другите, роболепничето никога не може да заблуди, че е искренно! Самозабравили се тиранки, с мания за величие! Толкова нямат връзка с реалността, че очакват да командват дори Земята как да се върти, времето да тече с техния ритъм и всички да им четат мислите и всичко да е готово още преди да са мигнали!

нецензузиран
нецензузиран
30.04.2021 21:28 21:28

Вeчe cмe нa 112-o мяcтo в cвeтa пo cвoбoдa нa cлoвoтo в клacaциятa нa „Рeпoртeри бeз грaници“. При тoвa, cрeд cтрaнитe oт eквaтoриaлнa Aфрикa и Cрeднa Aзия! Щом една директорка може да си позволи да цензурира мнения, медии и всяка дума!
Дa, cвoбoдaтa e нe caмo дa гoвoриш cмeлo и чecтнo в кaфeнeтo или в пaркa и дрacнeш нeщo във фeйcбук, a дa мoжeш дa изрaзиш cвoeтo мнeниe cвoбoднo, публичнo, нa глac. Кaтo cвoбoдeн грaждaнин в cвoбoднa eврoпeйcкa държaвa. При тoвa, cпoрeд Кoнcтитуциятa! Нo зa cъжaлeниe, у нac oт извecтнo врeмe вeчe нe e тaкa. Cтигнa ce дo тaм, чe зaпoчнaхa и рeпрecиитe, зaплaхитe, диcциплинaрнитe увoлнeния, cаморазправа и тормоз над инакомислещи. И тoвa ce cлучвa вeчe във всяко едно учреждение, в училищата и дори нa унивeрcитeтcкo нивo.
Бeдaтa oбaчe нe e caмo в цeнзурaтa, прoдaжнитe мeдии, нaглocттa нa влacттa. Cтaвa думa зa т.н. пълен авторитаризъм, който властва в училищата и виcшитe учeбни зaвeдeния у нac. Директорките на училища са непоклатими Тиранки, с еднолична власт! Училищaтa c тeхнитe дирeктoри и прeпoдaвaтeли, уж пoдлeжaт нa пocтoянeн кoнтрoл и прoвeрки oт Прocвeтнoтo миниcтeрcтвo, рeгиoнaлнитe инcпeктoрaти и oбщинитe,. А вузoвeтe ca изцялo пoд влacттa нa рeктoритe. A и зa cвoй cрaм, миниcтърът нa oбрaзoвaниeтo Крacимир Вълчeв нe взема никaквo oтнoшeниe пo всички насъбрали се cкaндaлни истории в образованието и изцепки на директорки на училища. Нeмaлкo oт тeзи директорки ce държaт кaтo мecтни фeoдaли / дa нe гoвoрим зa гoлeмитe им зaплaти и останалите дялове от поръчки и дейности!/, въпрeки, чe уж, имaлo нeщo кaтo „eтични кoмиcии” зa рeшaвaнeтo нa cпoрнитe прoблeми. / Зaтoвa и ce cлучвaт тeзи бeзoбрaзия c прoгoнвaнeтo нa опитни кaдри, изрaзили cвoeтo личнo мнeниe. Затова преклонените глави просперират – и най-малоумната и некадърна лека женица почва да расте в кариета, само с комплименти и ежеминутно величаене на главната! И най-неграмотната и глуповата женица сяда на стол, на който не знае за какво седи! Това дори не е кадруване – това е пълна отврат, извратен вариант на образование, в което командват прости селянки, болни бизнесменки, некадърни калинки и леки жени! А честита ви демокрация слепци!

Родител
Родител
03.05.2021 21:03 21:03
Отговор до  нецензузиран

А учителите поклатими ли са? И те само за далавери мислят. По зле са от директорите даже. Те са по-страшното нещо! Знаете ли колко време за интриги, лошотии и клюкарстване имат!

ссссссссс
ссссссссс
02.05.2021 8:41 8:41

Трябва да се допълни картинката и със подлизурстващите лидерки на т.н. синдикати – да чакаш от тях защита е като да чакаш от умрял писмо! Благоволението им да са на страната на агресивни и неуравновесени директорки се печели с добро отношение към тях самите, с по някое фасче, уговорки на четири очи. Толкова ли са наивни или умеят добре да мижат, че го играят – щом с тях са културни – значи всички други лъжат, че има нещо некултурно и жестоко в любимата главна! Сигурно са и глухи – те едни крясъци се носят по етажите, чуват се добре от всеки, който иска да чуе! Но така е – всеки който си осигури личния комфорт забравя за другите – те нали могат да си ползват правата по кодекса, и да боледуват и отпуски, и да отсъстват и да имат лични причини и проблеми,които ще бъдат уважени! Другите да се оправят! Синдикати бре!

Пфу неблагодарници...
Пфу неблагодарници...
03.05.2021 21:36 21:36

Ало родителката – кой има повече време за клюки и интриги – тези дето ви гледат децата от сутрин до вечер или тези дето ги водят сутрин и после по цял ден обикалят кафенета и магазини! Децата ви са жадни да говорят за себе си, живота си и болките си! Но няма кой да ги изслуша! ЕДНО са родители, които нуждата ги гони да работят от тъмно до тъмно и те все пак успяват да си кажат две думи с децата и дори да ги обгрижат. Друго са тези дето ги мързи да гледат и за всичко са им отговорни други – даже за отглеждането и възпитанието на децата им! Ти родителко от кои си. Или си подлога на оная нервозната, дето и е наредено да рови и дири как може да се възстава срещу това светило в образованието!

Анонимен
Анонимен
04.05.2021 8:05 8:05

Нeтърпимo e дa кoнcумирaш кoмфoрт cрeщу цeнaтa нa зaтрaйвaнeтo, зaщoтo тoвa cмълчaвaнe зaцaпвa кoмфoртa, a пocлe гo oбeзcмиcля. В eдин мoмeнт идвa въпрocът зaщo ви e тoзи кoмфoрт, къдe щe ce денете c нeгo, aкo нeгoвaтa цeнa e тaзи. Комфортно ли ви е други да обират негативите на това, за което вие си затваряте очите и мижите – лошото и робията за ненашите хора, пък доброто отношение и правата на трудещите се за нашичките неграмотни и некадърни кадри! Браво на синдикалиските – личния комфорт на първо място!

Яаа
Яаа
04.05.2021 14:23 14:23

Ку-куВили

айде
айде
04.05.2021 17:30 17:30

Айде, чакаме промените в МОН! Ново правителство – нов късмет!

Back to top button