Външни публикации

Как да перете блузи и ризи в пералнята

Проверете етикета на дрехата, за да потвърдите, че може да се пере в пералня. Повечето блузи и ризи са памучни, ленени или полиестерни. Всички тези материали могат да се перат в машина, но проверете двукратно етикета им, за да потвърдите, че няма да сгрешите. Ако на етикета пише „Машинно пране“ няма никакъв проблем.

Ако видите кофа с X над нея или думите „Само за химическо чистене“ или „Не перете“, носете ризата на химическо чистене. Обикновено вълната и коприната не се перат в пералня.

Ако има символа „Само ръчно пране“ на етикета, се хващайте здраво и изперете ръчно дрехата.

След това разделете белите и цветните блузи и ризи, за да предотвратите оцветяване. Ако перете няколко ризи, отделете белите. Ако бялата риза има тънки цветни райета, изперете я с белите. Ако цветната риза има бели ивици, сложете я при цветните.

Отделно перете дрехи коприна, вълна, кашмир или други деликатни материали. Крехките материали като тези се нуждаят от различен цикъл на пране в сравнение с другите по-трайни материали. Ако някоя от ризите ви е изработена от деликатен материал, отделете ги от останалите ризи и ги пуснете в различен цикъл, съветва Creative-BG.

Разкопчайте всички копчета на ризата. Копчетата могат да се закачат от вътрешната страна на пералната машина и да повредят ризата. Уверете се, че всички са разкопчани, преди да натиснете бутона „Старт“.

Не забравяйте всички малки копчета на ръкавите.

Проверете блузата или ризата за петна. Ако намерите такива, ги намокрете със студена вода. След това втрийте лъжица препарат върху всяко петно. Оставете препарата да попие за 5 минути, преди да изперете дрехата.

Можете също така да си купите химикалки за премахване на петна или спрейове, за да обработите предварително дрехата.

Обърнете блузата наопаки, преди да я изперете. Това помага да се премахнат всички петна от подмишниците и дезодоранта от вътрешната й страна.

След като сте направили всичко това, настройте пералнята за студено пране. Топлата вода може да накара цветовете да пуснат и да оцветят останалите ви дрехи. Уверете се, че вашата перална машина е на студен цикъл, преди да я стартирате.

Повечето съвременни перални машини използват студена вода като стандартна настройка. Това може да е и по подразбиране на вашата машина.

Както стандартните, така и деликатните блузи изискват студена вода, така че не регулирайте температурата за различните дамски дрехи.

Заредете обичайния си препарат, преди да сложите въпросната риза. В повечето случаи тя ви не се нуждае от специален препарат. Използвайте същото количество и тип, което обикновено правите, и го изсипете в машината, преди да заредите дрехите. Ако перете обикновена бяла блуза, използвайте препарат с белина в него. В противен случай се уверете, че препаратът не съдържа белина.

Поставете нежните копринени ризи в торба за пране, за да предотвратите разкъсването им. Това е мрежеста чанта, която е идеална за деликатни дрехи. Позволява на водата и перилния препарат да почистват блузите и ризите. Заредете ризите си от коприна, вълна, кашмир или други деликатни материали в чанта, преди да ги поставите в машината.

Не претоварвайте торбите. Следвайте инструкциите за това колко артикула може да побере всяка чанта.

Пуснете машината на нормалния цикъл за стандартни блузи. Ризите от полиестер, лен, найлон или памук обикновено не се нуждаят от специална обработка. Настройте цикъла на нормално и го оставете да работи, докато натоварването приключи.

Настройте машината на цикъл за деликатно пране при по-крехки материали. Ризите, изработени от деликатни материали, могат да се развалят с машината при нормален цикъл. След това поставете торбата за пране в машината и оставете цикъла да работи напълно.

Не забравяйте да се консултирате с етикета върху дрехата, ако не сте сигурни от какъв материал е направена ризата ви. Ако е маркирано „Деликатно“, тогава го изпълнете в деликатния цикъл.

Back to top button