Любопитно

Откриха първата архитектурна изложба в центъра на Хасково

Първата архитектурна изложба беше открита преди обяд в Хасково.

В експозицията със свои проекти са представени 19 талантливи архитекти от Хасково и региона. Тя е подредена до старата часовникова кула. Организатори са Регионална колегия – Хасково на Камарата на архитектите в България и Съюз на архитектите в България – дружество Хасково.

Председателят на регионалната колегия архитект Нина Танчева заяви, че е впечатляващ стремежът за изграждане на хармонична и функционална градска среда, паркове и площадни пространства, детски площадки и съоръжения в крак с динамичното време. По-голямата част от проектите са реализирани или в строеж, но има и такива, които все още не са готови. Тя допълни, че обществеността на Хасково заслужва да има такава изложба.

На откриването всички бяха поздравени от кмета Станислав Дечев и председателя на Камарата на архитектите в България архитект Владимир Милков, който определи Хасково като град със собствена физиономия, чар и аромат.

В изложбата са представени архитектите: Янчо Апостолов, Горан Апостолов, Валентин Маринов, Драгомир Андонов, Нина Танчева, Георги Тангарджиев, Николай Лазаров, Димитър Стоев, Саранди Сарандиев, Елисавета Георгиева, Атанас Киризиев, Деница Налбантова, Димо Абаджиев, Мария Нешева, Деляна Панайотова, Веселин Ранчев, Манол Манолов, Огнян Костадинов, Слави Славов.

Експозицията ще остане в центъра на Хасково до 16 май.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Месут
Месут
01.05.2021 13:50 13:50

Какво е това безочие? На“изложбата“ видях и църквата в „Орфей“, която се строи близо 25г. Багерите бяха няколко дни зад ДНА(предизборно) и… въобще?

кореняк хасковлия
кореняк хасковлия
02.05.2021 10:43 10:43

КОРЕНЯК ХАСКОВЛИЯ
Роден съм и съм израснал в Хасково на ул.”Средна гора”.В детските ми години градът имаше хубав европейски облик, застроен предимно от къщи.А всяка къща имаше свой стил и характер, с хубави дворове и говореше по само себе си за стопаните си.Къщите на нашата улица и в квартала ни бяха красиви, масивни, строени през 30-те е 40-те години на миналия век от средната и над средната класа – съдии, лекари, офицери, чиновници, учители,заможни занаятчии и търговци. Съседите се познаваха помежду си, общуваха, услужваха си и се уважаваха. По това време на годината улицата ни ухаеше на люляк и рози, които растяха в дворовете. А с навлизането на автомобилите в живота – те се паркираха в дворовете на къщите.
По-късно обаче започна отчуждаването на тези къщи построяването на жилищни блокове – най-напред този на бул.”Раковски”,където беше гостилницата „Рила”, а след това „Пиреос-банк”.Гостилницата така и не заработи добре, но старите съседи бяха разпръснати из различни други райони на града. Последва отчуждаването на къщите от другата страна на бул.”Раковски” чак до улица „Георги Кирков”. На мястото на този добре уреден квартал се появиха грозните блокове от пълзящ кофраж и пакето-повдигнати плочи , зле планиран район, където не достигат местата за паркиране автомобилите на обитателите. В новите сгради обитателите им почти не се познават, а към това се прибавят и характерните за блока дрязги и разпри и нещата съвсем се променят. По-късно на мястото на старите магазини, които обслужваха квартала израснаха сградите на комплекс „Минерал” и съседните до него. Новите постройки от своя страна закриха балконите и са непосредствено до прозорците на вече построените блокове.
Това се случи и в други райони на Хасково – по улица „Цар Освободител”, по улица „Атон”, улица „Христо Ботев” и другаде. Така на мястото на европейския тип къщи израстваха мутробароковите постройки. Част от уютния център на града с много зеленина беше заменен с ъс сега съществуващия площад , еднакъв с центъра на много други градове. Там, където бяха старите градски хали беше построено недоразумението комплекс „21-ви век”. Старата градска градина е била проектирана и изградена след Освобождението от турско робство от френски ланшафтен специалист/справка – книгата „Една торба ключове” на Цончо Родев/.Беше уютно, приятно място за разходки, игри и уединение. Сега на мястото на пясъчните алеи и богатата растителност изникна съвременното недоносче с асфалтови пътеки, бетон и бедна растителност.
Така град Хасково постепенно загуби европейският си облик .И като гледам възрастта на част от архитектите от снимките това е ставало с тяхното участие и е резултат и от тяхната дейност.
Та за каква хармонична и функционална градска среда говорим?

Back to top button