Регион

Арестуваха бившия шеф на КАТ Тенчо Тенев

Бившият шеф на КАТ – София Тенчо Тенев от Димитровград е бил арестуван при акция на Вътрешна сигурност в МВР.

Той е задържан вчера на сегашното си работно място в полицията в Асеновград. Кариерата на Тенев започва от Охранителна полиция – Димитровград. Той беше отстранен от КАТ – София, обжалва решението и съдът го възстанови на работа в системата на МВР като началник на група в Охранителна полиция – Асеновград.

Тенев живее в димитровградското село Крум, където кмет е неговата съпруга Златка Тенева. Haskovo.info я потърси за коментар по случая, но тя отказа да говори. Междувременно днес по обяд кметството беше заключено. Хората от селото разказаха, че вчера през целия ден в селото е било пълно с полицаи от Пловдив и София.

Крум
Кметството в село Крум

По-късно от прокуратурата съобщиха, че на Тенев е повдигнато обвинение за това, че от февруари 2021 г. до 28 април 2021 г. в Асеновград в качеството си на началник сектор „Охранителна полиция“ към РУ – Асеновград е превишил правата си и е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на полицейското управление на стойност около 10 500 лв. Той е обвинен и за това, че в село Крум е държал без разрешение 554 патрона за огнестрелни оръжия.

От прокуратурата са установили, че Тенев е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ – Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности и др. на ползвани автомобили от районното управление в града. Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания.

Полицейският шеф е задържан до 72 часа. Разследването продължава. Ако бъде признат за виновен Тенчо Тенев го грози затвор от 1 до 8 години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност. За престъплението, свързано с незаконно държане на боеприпаси, законът предвижда затвор от 2 до 8 години.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Sченге
Sченге
13.05.2021 15:07 15:07

Всичко това е уйдорма…

Niko
Niko
19.05.2021 0:40 0:40
Отговор до  Sченге

Ne ~eee…..
A e KALINKA

Back to top button