Външни публикации

Честит международен ден на сестринството!

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
От Кресимирка Янева,
Председател на РК на БАПЗГ – Хасково

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, ЧЕСТИТ 12-ТИ МАЙ – МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА СЕСТРИНСТВОТО!

Ние медицинските сестри винаги сме били „белите ангели“ на надеждата. Още от далечната 1820 г., когато се е родила Флоранс Найтингейл, основоположничката на съвременното сестринство, „Дамата със светилника“, станала символ на Белия ангел, носещ светлина и надежда за болния в нощта, до наши дни, когато облечени почти като астронавти в бели скафандри, медицинските сестри са неотлъчно до своите пациенти.

Съвременници сме на 21-век – Векът на Здравните грижи, както и преминаваме през последните години на процеси на човешки „бич“, засегнал почти всички страни на планетата и докоснал в различна степен всеки човек. Част от нас загубиха живота си, изпълнявайки служебния си дълг. Други продължават неуморно да се грижат за своите пациенти, които виждаха само очите им през шлемовете. Тези очи и ръце върнаха отново усмивките на лицата на своите пациенти и техните семейства.

Борбата с COVID-19 ни постави в центъра на системата, като ясно очерта нуждата от промени в здравеопазната практика, което е във фокуса на цялата медицинска общност и мото на Международния ден на сестринството относно предоставянето на здравни грижи.

Ние добре осъзнаваме нашата роля, функции и отговорности на здравни професионалисти, очаквайки обществото също да осъзнае безценния ни труд.

За нашата професия се изисква смелост, всеотдайност, любов, висок професионализъм и отговорност, което я прави не само професия, но и ПРИЗВАНИЕ! Съхранявайки основната исконна ценност – Здравето! Опазвайки здравето на нацията, ние медицинските сестри сме основен фактор в обществено-икономическите процеси в страната.

Случайност или не, днес 12-ти май е професионалният ни празник и той се явява на предала между старото и новото в страната. Предстоят ни нови реалности и нови здравни политики.

Имаме Съсловна организация – пазете я! Имаме наш Синдикат – работете с него!

Единението, уважението и професионалната принадлежност са гарант за онази оценка, която всички очакваме от обществото и признание за нашия неоценим труд!

Скъпи колеги, Дерзайте!

Честит професионален празник на всички здравни професионалисти в регион Хасково и на колегите от страната!

С уважение:
Кресемирка Янева,
Председател на Регионална колегия на БАПЗГ – Хасково

Back to top button