Любопитно

Тодор Кожухаров ще открие двудневния събор „Китна Тракия пее и танцува“

Народният певец Тодор Кожухаров ще открие в събота на обяд двудневния национален събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“ в хасковския парк „Кенана“, съобщи зам.-кметът Мария Вълчева.

Съборът ще започне на 15 май в 10 часа на две сцени в парка и ще продължи на 16 май. При лошо време съборът ще се проведе в читалище „Заря“ и Младежкия център.

Всички терени на Кенана са окосени, почистени и напръскани срещу кърлежи и други насекоми, увери зам.-кметът Динко Тенев. Той призова всички гости на събора да бъдат внимателни и да спазват противоепидемичните мерки, като на първо място да избягват струпванията и да спазват дистанция от минимум 1.5 метра.

В 55-тото издание на „Китна Тракия пее и танцува“ ще се включат 55 фолклорни групи и 39 индивидуални изпълнители. Участниците са от 24 общини и 47 населени места. Техните изяви са в събота.

На Първа сцена фолклорните групи ще бъдат оценявани от жури с председател Даниел Спасов. Той е народен певец, познат на широката публика като водещ на фолклорното предаване „Иде нашенската музика“ по БНТ. Членове на журито са Васко Димов – хореограф и художествен ръководител на ансамбъл „Южняци“ и Диляна Пецова – етнограф от РИМ- Хасково. На Втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател Милен Иванов – народен певец и членове Златка Тимонова -хореограф и художествен ръководител на ансамбъл „Златна Тракия“ и Розалина Гогова – етнограф.

Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медал във всяка категория, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за участие.

Във втория ден на националния събор всички жители и гости на града ще се насладят на един пъстър концерт на ансамблите за народни песни и танци от Хасково и оркестрите при община Хасково. Началото на концерта „Хасково пее и танцува“ е в 11 часа в неделя.

На сцената в парк Кенана ще свирят, пеят и танцуват:

1. Духов оркестър Хасково с диригент Нели Ангелова
2. ТА „Южняци“ с художествен ръководител Васко Димов
3. ПТА „Хасково“ с художествен ръководител Ана Димитрова
4. ТА „Златна Тракия“ с художествен ръководител Златка Тимонова
5. ДТА „Южняче“ при Младежки център – Хасково с ръководител Галина Щерева
6. ДТС „Пъстрица“ с хореограф Иван Иванов
7. АНПТ „Китна Тракия“ с хореограф Иван Иванов
8. „Хасково пее и танцува“ с изпълненията на Народен оркестър при община Хасково с диригент Димчо Йорданов и пъстър хоровод пред сцената на „Китна Тракия пее и танцува“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button