Любопитно

И 5-годишни пеят на „Китна Тракия“ на Кенана

5-годишната Анастасия Димова от Пловдив беше сред най-младите изпълнители на националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“ в хасковския парк „Кенана“.

Момиченцето се представи с две песни. Тя учи пеене от 3-годишна. Нейното братче Самуил е на две годинки и половина и също беше на събора. Момченцето беше в народна носия и скоро също ще започва да учи фолклор.

Китна Тракия

Народният певец Тодор Кожухаров пя на откриването на събора по обяд. Той изпълни една от първите си песни „Рано ранил Димитър“. Кожухаров си спомни, че за пръв път е пял на „Китна Тракия“, когато е бил 3 клас и е станал първенец. Националният събор беше открит от кмета Станислав Дечев.

В 55-тото издание на „Китна Тракия пее и танцува“ участват 55 фолклорни групи и 39 индивидуални изпълнители. Участниците са от 24 общини и 47 населени места. Техните изяви са в събота. В неделя ще се представят танцовите ансамбли и оркестрите.

На първа сцена днес фолклорните групи бяха оценявани от жури с председател Даниел Спасов. Той е народен певец, познат на широката публика като водещ на фолклорното предаване „Иде нашенската музика“ по БНТ. Членове на журито са Васко Димов – хореограф и художествен ръководител на ансамбъл „Южняци“ и Диляна Пецова – етнограф от РИМ- Хасково. На втора сцена участниците се оценяваха от жури с председател Милен Иванов – народен певец и членове Златка Тимонова – хореограф и художествен ръководител на ансамбъл „Златна Тракия“ и Розалина Гогова – етнограф.

Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медал във всяка категория, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за участие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button