Любопитно

„Българска книжница“ отбеляза 20 години издателска дейност

20-годишнината на издателство „Българска книжница“ бе отбелязана в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково в рамките на празниците „Южна пролет“. Създател и управител на издателството е роденият в хасковския край Трендафил Василев.

Със знака на „Българска книжница“ през изминалите години излизат близо 800 заглавия, от които българска художествена литература – над 650. Голяма част от тях са с национално значение и получават висока обществена оценка, посочи Трендафил Василев.

Издателство
Трендафил Василев

Автори на издания с логото на издателството са били акад. Петър Динеков, проф. Чудомир Мерджанов, Димитър Методиев, Николай Христозов, Иван Динков, Благовеста Касабова, Пенчо Чернаев, Григор Чернев, Иван Енчев, Йордан Нанчев, Людмила Исаева, Велин Георгиев, Кинка Константинова, Петя Цолова, Борислав Геронтиев, Петър Василев и др. Сто години след написването „Българска книжница“ преиздава фундаменталния труд на проф. Асен Златаров „Основи на науката за храненето“.

От многобройните издания в различни жанрове засилен интерес предизвикват публицистиката, прозата, поезията, литературната критика, сатирата, детските книги – на десетки съвременни български творци. Те стават носители на награди и отличия на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, на читалища и фондации.

Издателството е и щедър дарител на книги на библиотеки в страната. Общият брой на даренията досега е над 5000 тома. Директорът на Регионалната библиотека Кирилка Страшникова благодари за редовно получаваните екземпляри от продукцията на „Българска книжница“, които обогатяват фондовете.

Трендафил Василев връчи на Росица Станева грамота на Съюза на българските писатели. Както Haskovo.info писа, тя е наградена за принос към съвременната българска литература.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button