Хасково

Отпуснаха 58 218 лв. за реставрацията на стенописите в хасковска църква

Министерство на културата отпусна 58 218 лв. за реставрацията на стенописите в хасковския храм „Св. Архангели Михаил и Гавраил“.

Искането за финансовата помощ е внесено от председателя на църковното настоятелство отец Златко Делчев. То е одобрено на проведената сесия за подкрепа на специализирани консервационно – реставрационни дейности на недвижими културни ценности.

Църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ е построена през 1861 г. Експерти оценяват стенописите й като впечатляващ пример за майсторството на гръцката църковна живописна школа от средата на 19 век. Много от иконите на храма имат ктиторски надписи на гръцки език. Сред тях са патронната икона от 1866 г. „Събор Архангелски“, „Св. Йоан Кръстител“ от 1872 г., „Въведение Богородично“, „Рождество Христово“. Богатите дърворезби на иконостаса, архиерейския трон и на малкия иконостас (проскинитарий) са дело на известния майстор Яне Спиров.

През 1972 г. църквата е обявена за паметник на културата. Куполът й грейна в позлата през 2003 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button