Любопитно

Две награди за хор „Орфей“ от международен фестивал

С две награди – за всяка от формациите, се завърна от София хасковският детски хор „Орфей“.

На 28 май певците на Елена Цветкова участваха в поредното издание на Международен фестивал „Млади таланти“, организиран от Националния дворец на децата и под патронажа на Министерството на образованието. „Орфей“ се представи в състезанието при хоровете и спечели овациите.

Хор

Това бе първият хоров конкурс за малките орфейци от подготвителната формация. Те впечатлиха журито с прецизна интонация, ритмичност и сценично поведение. „Много отдавна не сме чували толкова малки деца, да пеят толкова чисто и с усмивка“, сподели диригентът Любомир Денев – син. Доказателство за това е и спечелената „Специална награда за хорово пеене“ – грамота и статуетка от подготвителната формация. Под съпровода на Красимира Генева децата изпълниха „Малък сечко“ по музика Юлиан Слабаков, „Пролет“ – музика Христо Недялков и „Дъга“ – музика Виктор Чучков.

Отлично се представиха и големите от концертната формация. Те впечтлиха специалистите с трудния репертоар, който бяха подготвили и също са удостоени с награда. Произведенията, изпълнени от този състав бяха „Аве Мария“ – музика Франческо Алберти , „Ой, шопе“ – обработка Константин Шопов и „If don’t mean a think“ – музика Дюк Елингтън.

Хор

В неделя детски хор „Орфей“ участва и в концерт от онлайн изданието на World Peace Choral Festival – Viena. Там хасковлийчетата се състезаваха с 27 хора от Украйна, Полша, Русия, Беларус, България и Китай. „Включването ни в този престижен хоров форум, с такава прецизна селекция само по себе си е успех. Радвам се за децата, защото така получават възможност да се докоснат до едни от най-добрите детски хорове в света и да сравнят своите изпълнения с тези на конкурентите“, сподели диригентът Елена Цветкова.

Сега репетициите продължават. Следващата изява на състава е на 9 юни, когато ще бъде годишният концерт на „Орфей“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button