Хасково

Дариха на музея пръстта от козлодуйския бряг за Деня на Ботев в Хасково

С вой на сирени и поднасяне на венци и цветя на паметника на Христо Ботев в Хасково беше отбелязан 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България.

Отец Никола отслужи заупокойна молитва, след която кметът Станислав Дечев и д-р Теодосий Андровски дариха пръстта от козлодуйския бряг на Регионалния исторически музей. Директорът на РИМ – Хасково Пенко Добрев каза, че пръстта ще бъде изложена в зала „Възраждане“, а на чествания ще бъде изнасяна.

Паметник

Както Haskovo.info писа, пръстта е подарена на Хасково от Алтимир Танев от Лом, който я изпраща тук чрез своя приятел д-р Теодосий Андровски. Той пък я предоставя на кметството. Днес кметът Дечев каза, че е трогнат от този на пръв поглед малък жест. Д-р Андровски пък заяви, че вярва, че в тази 2.5 кг. пръст е останал поне един атом от Христо Ботев, който през 1876 г. с четниците си слиза от кораба „Радецки“ на козлодуйския бряг и целува земята.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button