Хасково

16 600 са ваксинираните в област Хасково, ваксини има за всички

Вече са готови новите европейски сертификати за ваксинация

Всеки, който желае да се ваксинира срещу COVID-19 може да го направи в един от седемте кабинета в Хасковска област с предпочитаната от него ваксина без ограничение. Това обявиха днес от Регионалната здравна инспекция.

Три са местата в Хасково, където се поставят ваксини – в РЗИ, в МБАЛ „Хигия“ и МБАЛ – Хасково. Кабинети има и в Димитровград, Харманли, Любимец и Свиленград. Остава и възможността ваксина да бъде поставена и при личните лекари.

Към момента ваксинираните в региона със завършен курс, т.е. с поставени две дози са 16 634 души, което е 7,38% от населението на областта. Общо са поставени 38 000 дози ваксини.

В момента във всеки пункт може човек да се ваксинира с всички видове ваксини като не е нужно предварително записване. Има само едно условие и то е да има достатъчно желаещи, за да бъде отворен флакон от определен препарат, тъй като ако не бъдат употребени всички дози от него в рамките на деня, останалите трябва да се изхвърлят.

д-р Соня Димитрова и д-р Снежана Иванова
д-р Соня Димитрова и д-р Снежана Иванова

Имунизацията остава най-сигурната защита, не само срещу коронавирус, а и срещу всички инфекциозни заболявания, припомни главният епидемиолог на Хасково д-р Снежана Иванова. Това, което се случва например в Индия е страшно и не е изключено да дойде и при нас, допълни тя. Ниската заболеваемост, която се наблюдава през последните седмици, не трябва да ни успокоява, каза и директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова.

В РЗИ – Хасково има запитвания от турски граждани, които искат да се ваксинират, но това не е възможно. В България могат да бъдат имунизирани чужди граждани само ако са дългосрочно пребиваващи в страната. Вече има над 10 българи, които си поставили първа доза от ваксините в чужбина и идват тук за втора игла. Това е регламентирано и няма проблем да се случи, казаха от РЗИ. Много били и тези, които живеят в чужбина, но си идват, за да им бъде поставена ваксина в България.

ВаксинаВъпреки че беше дадена възможност на хората с първа игла Астра Зенека да изберат РНК ваксина за втората игла, те се броят на пръсти. Почти всички избират и втората игла да бъде от векторната ваксина, каза д-р Снежана Иванова. Тя допълни, че няма сигнали за сериозни странични реакции след имунизация в Хасково и региона. Обикновено оплакванията били от болка и оток на мястото на убождане и температура, което е напълно допустимо.

ВаксиниранеНай-предпочитана към момента в Хасково остава ваксината на Пфайзер/Байонтех, както и тази на Модерна. Интересът към еднодозовата ваксина Янсен на Джонсън и Джонсън не е голям. Към нея се ориентират предимно хора, които искат бързо да получат сертификат, за да могат да пътуват.

Вече са готови новите европейски сертификати за ваксинация и те могат да бъдат разпечатани от портала his.bg от хората, които имат електронен подпис. Тези, които нямат, могат да ги получат от мястото, където са се ваксинирали. В РЗИ – Хасково има график за получаването им.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button