Хасково

Почина народната певица Тонка Колева

Народната певица Тонка Колева е починала, съобщиха нейни колеги музиканти.

Поклонението ще е на 4 юни от 13 часа на Централните гробища на Пловдивско шосе в Хасково.

Тонка Колева е родена на 10 октомври 1964 г. и започва певчески изяви още от дете като солистка на Детския фолклорен ансамбъл – Хасково. Завършва Средно музикално училище „Филип Кутев“ в Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. През 1994 година издава първия си солов албум „Орехово листе“.

Част е от Квартет Българка Джуниър, който е създаден през 1989 година в Пловдив. Репертоарът на групата обхваща както традиционните народни песни, така и аранжирана фоклорна музика, композирана от най-големите съвременни композитори и интерпретатори на български фолклорни ритми като: Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, Теодосий Спасов, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Димитър Трифонов и др. Първоначалният състав на квартета включва певиците Христина Анастасова, Фанка Койнарова, Вичка Николова и Тонка Колева, които работят в народен хор при Ансамбъл Тракия по това време.

Първата концертна изява на Квартет Българка Джуниър е на фестивала за звуконосители Мидем в Кан, Франция. Това е първата стъпка на групата към световната музикална сцена. Формацията изнася над 250 концерта във Франция, Финландия, Германия, Израел, Мароко, Белгия, Италия, Испания, Англия и др.
Като солисти на хора четирите народни певици са сред първите български артисти, които пеят на сцената на Зала Олимпия. Първият албум на квартета е записан през 1989 година и е издаден от Мега Мюзик. Промоцията на албума е осъществена на Изложението на звуконосителите МИДЕМ, Кан, Франция.

Тонка Колева е една от най-големите български тракийски певици. Тя има десетки записи като солист и с квартет Българка джуниър, както и десетки гастроли в чужбина. Дълги години е солист на Ансамбъл Тракиия в Пловдив, солист на Народния оркестър към Община Хасково и диригент на хора към Представителен ансамбъл Китна Тракия – Хасково.

Съболезнования на близките й!

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
03.06.2021 19:34 19:34

Да почива в мир!

Съболезнования
Съболезнования
04.06.2021 0:08 0:08

Тя беше и ще си остане един невероятен човек! Няма по слънчев и позитивен човек от нея! Съболезнования на близките и!!

даниел спасов
даниел спасов
04.06.2021 7:53 7:53

Поклон! Прекрасна певица с невероятен стил и репертоар. Тъжно и нелепо. Остават песните и спомените…

kalin
kalin
04.06.2021 17:02 17:02

От какво е починала?
Не че има значение де/.Но ми е любопитно,млад човек все пак.

Back to top button