Любопитно

Носия от Мандрица на изложба в Казанлък

Красива женска носия, каквато носели младите невести в ивайловградското село Мандрица, се превърна в експонат. Тя стана част от изложбата „Автентични български носии“ в галерия „Иван Милев“ в Казанлък.

Организатори са младите музиканти от музикалното трио „Калина“ и Антон Гудов, отдадени на фолклорни и етнографски проучвания. Те са подбрали 21 старинни носии, някои от които са на повече от 100 години. Облеклата са характерни за българите, живели в Суфли, Димотика, Каваклия, Гюмюрджина, Узункюпрю. В експозицията има и облекла от други райони в страната, събирани в продължение на три години.

Покрай събирането на носиите организаторите на изложбата са разговаряли с множество потомци на тракийски бежанци, които са разказали драматични истории на своите предци. Това са хиляди семейства от Беломорска и Одринска Тракия, изстрадали своята съдба. На тях е посветена тази изложба, включена в програмата на традиционния Празник на розата в Казанлък.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button