Любопитно

Ансамбъл „Китна Тракия“ – 60 г. пазител на традиции

Представителен ансамбъл „Китна Тракия“ изнесе голям концерт по повод 60 г. от създаването си пред многобройна публика в хасковското читалище „Заря“.

Концертът откри председателят на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ Кирил Сарджев, който припомни историята на ансамбъла – пазител на традициите. Той съобщи, че е пусната подписка за удостояването на Борис Младенов със званието Почетен гражданин на Хасково – посмъртно. Младенов е бил художествен ръководител на „Китна Тракия“ и е помагал на останалите ансамбли в Хасково.

По-рано през деня заместник-областният управител Мартин Узунов връчи най-високото отличие Почетен плакет на Кирил Сарджев.

Концертът, който включваше 16 изпълнения на ансамбъла и хора, беше изгледан от генералния консул на България в Одрин Борислав Димитров. По-рано през деня той се срещна с Мартин Узунов и заместник-кмета Мария Вълчева.

Концерт
Кметът Станислав Дечев удостои „Китна Тракия“ с кристален плакет „Св. Богородица“ и благодари за това, че вече шест десетилетия ансамбълът съхранява българското и предава своя патриотичен плам на всяко следващо поколение. Спектакълът се осъществи по програма „Културни инициативи“ на община Хасково.

Китна Тракия

Ансамбъл „Китна Тракия“ е създаден през 1960 г. към тракийската организация в Хасково с диригент Здравко Иванов и хореограф Тодор Стоянов. Има три формации – танцов състав, певчески хор и оркестър. През годините са работили с редица изтъкнати композитори и хореографии, а изпълненията им са представени в над 45 държави от Европа, Азия и Америка.

Китна Тракия

Неведнъж ансамбълът е ставал лауреат на родни и чужди конкурси и фестивали. Носител е на званието „Представителен“ от 1979 г. и орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен. От 1990 г. ансамбълът е изцяло на издръжката на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“, а от 2008 г. е към структурите на Народно читалище „Тракия 2008“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button