Регион

Безплатни автобуси до гробищата в Димитровград и Любимец на Черешова задушница

Днес е Черешова задушница и се отбелязва винаги в събота срещу Петдесетница, която е тази неделя.

Задушницата е свързана с прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. На този ден в църквата се измолва прошка от Бога за покойниците.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Община Димитровград традиционно пуска два безплатни автобуса по съществуващия график за новия и стария гробищен парк. Община Любимец също осигурява безплатен автобус до гробищния парк. Той ще тръгва от паркинга до магазин „Касъров“ от 8, 9 и 10 ч., а извозването в обратна посока – в 8:40, 9:40 и 10:40 ч.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
19.06.2021 18:35 18:35

Управниците на Димитровград и Любимец знаят, че има Черешова задушница, а в Хасково са забравени от Бога. Гробищният парк в кв. „Македонски“ е под всяка критика. Алеите за колите са дупка до дупка. Три пътни знака са необходими, за да се регулира движението в парка, както и влизане и излизане. Алеите са непочистени и липсват кошове за смет и треви – всеки хвърля, където намери. Трябват само няколко указателни табели и почистване, поне при големите празници. Като не уважаваме паметта на починалите, как ще искаме приживе да ни уважават. А, и всички един ден ще отидем там!

Back to top button