Любопитно

Хасковските деца минават под венец от 77 и половина билки на Еньовден

Вярва се, че Еньовден е един от най-важните празници в народния календар. Празникът е свързан с вярванията за магическите свойства на билките, водата и слънцето. Именно днес растенията имат най-голяма сила да лекуват, затова и ритуалите все още се спазват и показват.

През нощта срещу Еньовден преди изгрев слънце започва брането на билките. Те трябва да са 77 и половина. Сушат се и се ползват цяла година за лекуване на различни болести.

Празник

Десетки деца отпразнуваха Еньовден на поляната край сцената в хасковския парк „Кенана“ в Хасково. Там беше вдигнат голям венец, под който хората минаваха за здраве. Преди това децата от ансамбъл „Хасково“ поздравиха всички с няколко танца.

Празник

Последва конна езда, която ще продължи до 17 часа. Желаещите деца могат да пояздят коня Аполон, а за по-малките е понито Арчи. Ездата ще продължи и в петък до 16 часа. Родителите на деца до 7-годишна възраст трябва да осигурят възрастен придружител. На 26 и 27 юни от 10 до 22 часа на игрищата „Авеню“ ще има спортни игри за деца и младежи.

Празник

„Еньовден е един от най-големите летни празници – на билките и здравето. През нощта звездите са се окъпали във водоемите. Билките се берат рано сутрин, а росата по тях е лековита“, припомни традициите за празника заместник-кметът Мария Вълчева.

Проявите, посветени на Еньовден – 24 юни, са съчетани и с инициативите по повод 26 юни – Международен ден за борба с разпространението и употребата на наркотични вещества.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button