Регион

Вял интерес към избора на кмет в Сърница, без проблем с машините

Две села в Хасковска област избират кмет, след като заради пандемията останаха без управници. Кметът на Жълти бряг почина в края на февруари, а на Сърница – в средата на март.

507 са избирателите в Жълти бряг, кандидатите за кмет са двама. В Сърница след пресяване по правилото са уседналост от 770 в окончателния списък останаха 548 избиратели. Кандидатът за кмет е един – синът на предишния.

В първия час и половина от отварянето на секцията едва двайсетина гласоподаватели стигнаха до СИК. Във физкултурния салон на селото са разположени две машини за гласуване. На изборите през април в Сърница машина е имало, но тя не е сработила още в началото на изборния ден и на практика частичните избори са първите, в които има машинен вот.

Хората не изпитват сериозни затруднения. От секционната комисия им помагат при нужда като им обясняват, въпреки че това трябва да се случва от разстояние, за да бъде запазена тайната на вота, понякога това е невъзможно. Такъв беше случаят с баба Небибе, която вижда трудно и се наложи председателят на СИК Емин Емин да й покаже къде на екрана на машината трябва да натисне.

Избори
Баба Небибе

„Ще търсим допълнителни указания как да се справим с тези случаи, защото действително няма как да помогнем без да се доближим до машината“, коментира след това Емин. Той допълни, че все пак членовете на СИК се опитват максимално да не виждат избора на гласоподавателя.

 

В Жълти бряг кандидатите за кмет са двама. Тук организацията в секционната комисия беше направена по-добре. Членовете й помагат на избирателите, като стоят зад машината и не виждат екрана. Избирателната активност е и по-висока. Още в първите два часа бяха гласували близо 100 от избирателите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button