Любопитно

Хасковлии научиха за загадките на каменните монументи и любопитки за алкохола в Нощта на музеите

Десетки посетители се събраха на откриването на изложбите „Загадките на каменните монументи“ и „Алкохол и Амбалаж“ в Регионалния исторически музей в Хасково. Експозициите са посветени на Европейската нощ на музеите и бяха открити от директора на музея Пенко Добрев. РИМ – Хасково ще работи до 1 часа след полунощ при свободен вход.

За 120-годишната история на проучванията на каменните монументи във фоайето на музея разказа главният уредник в отдел „Археология“ Станислав Илиев. Около 70% от тях се намират на територията на Хасковска област. Той посочи, че предстоят интересни разкопки и акцентира върху проблема за тяхното опазване. Каменните монументи са застрашени от земеделската дейност, иманярите и киселинните дъждове.

Директорът на историческия музей в Горна Оряховица Пламен Младенов представи любопитната изложба „Алкохол и Амбалаж“, подредена в зала „Възраждане“. Тя представлява 1/3 от голямата изложба „Човешките пороци“, която включва алкохол, тютюнопушене и захарни изделия. В нея има и хасковска част.

Младенов посочи, че навремето стъклените бутилки за алкохол са били от 250 до 500 милилитра, които по естетика нямали нищо общо със сегашните литровки. За духа на времето и в частност на начина на пиене свидетелствало и името на една от популярните хасковски кръчми „Яваш-яваш“.

Преди 9 септември 1944 г. кръчмите в Хасково били 30, а след това остават 7, за да преминат в хоремаците. Възраждането на частните кръчми започва след настъпването на демократичните промени.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button