Любопитно

Намериха стари монети и книги при разчистването на къща в Горски извор

Стотици стари монети и книги са открити при разчистването на къща в димитровградското село Горски извор, заяви Светлозар Стоянов, който заедно със Стоян Анков ги донесоха в Регионалния исторически музей в Хасково.

На Петровден Анков си купил къщата със спечелени пари в чужбина. В къщата преди имало частна колекция. При разчистването са открити старите книги, сред които има банкови извлечения от 20-та година на миналия век. В купа с пуканки пък са намерени около 150 антични монети и такива от царско и комунистическо време. Намерени са и човешки кости.

Директорът на музея Пенко Добрев обясни, че предстои комисия да изследва монетите и книгите и ако представляват ценност ще останат в РИМ – Хасково. Според специалистите донесеното приличало на културна ценност и припомниха, че при намирането на подобни артефакти по закон те трябва да бъдат предадени на музея в 7-дневен срок. Кметът Станислав Дечев също беше на предаването на монетите и книгите в музея.

Музей

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ония
Ония
08.07.2021 0:04 0:04

Само боклуци…..книгите са интересни ако са писания. Ще изчезнат или бъдат преснимани.

Back to top button