Хасково

МВР: Нова схема за изборни измами с подвижните секции в Хасковско

Има данни за престъпление при организацията на гласуването с подвижни секции в общините Минерални бани и Стамболово. Това обяви на брифинг изпълняващият длъжността директор на Областната дирекция на МВР в Хасково Венцислав Кирчев.

При проверка е установена, че част от близо 800 заявили желание да гласуват с подвижна кутия, не се намират в страната. В същото време заявленията им не са подадени по електронен път, каквато възможност има.

Венцислав Кирчев
Венцислав Кирчев

Част от заявилите пък страдали от диабет и високо кръвно, което според полицията не е основание да не могат да стигнат до изборните помещения. Целта била манипулация на вота чрез хартиени бюлетини вместо машинно гласуване.

Към 239 от заявленията са приложени решения на ТЕЛК или НЕЛК, а към останалите различни медицински бележки. Към момента няма арестувани.

При полицейската операция в областта от началото на месеца са проверени 10 765 лица и 10 814 МПС. Извършени са проверки на 731 обекта, издирени са 2 лица и са връчени 298 предупредителни протокола. Образуваните досъдебни производства са 27, от тях 2 са за престъпления против политическите права и 10 преписки, като 6 от тях са прекратени.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Някой
Някой
07.07.2021 14:00 14:00

Защо г-да журналисти от Хасково. Инфо пишете „временния директор“? Вие откъде сте сигурни че няма да бъде за постоянно.

Анонимен
Анонимен
07.07.2021 14:58 14:58
Отговор до  Някой

Сигурно щото към момента е временен. Какъв ще бъде в бъдеще няма значение

Каруцата пред коня
Каруцата пред коня
07.07.2021 18:16 18:16

Целта била манипулация на вота чрез хартиени бюлетини вместо машинно гласуване.-значи изборите още не са проведени,но целта е ясна…Има вероятност за извършване на престъпление,т.е.манипулация на изборите без те още да са се състояли-т.е няма данни за извършено престъпление.

Стар каруцар
Стар каруцар
08.07.2021 12:51 12:51

Когато се обърне каруцата, пътища много. Превенцията е в пъти по-важна от следдъжкачулкинското правосъдие.

Може.може...изборна манипулация
Може.може...изборна манипулация
08.07.2021 21:06 21:06
Отговор до  Стар каруцар

Но не може да обвиниш някого за престъпление,което не извършил,значи възможна е манипулация на изборите и при машинното гласуване,тъй като и това е възможно,дай изобщо да не гласуваме,тъй като МОЖЕ да ИМА опорочаване на изборните резултати…..

Машинно гласуване?!!
Машинно гласуване?!!
08.07.2021 21:56 21:56

Ето какво мислят за това в Германия – хубаво е да го знаете.

Българският Конституционен съд допусна машинното гласуване, което категорично бе отхвърлено навремето/2008 година от Германския конституционен съд.

То не се прилага в нито една европейска страна.

Нашите съдии се осукаха по килифарски – с пет особени мнения от 12 гласа.

Да не би да са се уплашили от някакво сцепване – сигурно си спомняте, как преди пет години Слави изпя песента „Ще ти скъсам гъ*а“ и я посвети на Конституционния съд.

Все се изправяме пред Българското Забързване: мотаме се, а сетне изведнъж решаваме да изпреварим всички.

И обикновено бъркаме.

След индивидуална жалба на двама обикновени граждани, Германският конституционен съд отмени машинното гласуване с повече от убедителни мотиви – ще цитирам някои от тях така, както са посочени в една статия на Борислав Цеков/ „Защо Германия отмени машинния вот“, вестник „Труд“.

/мотиви/

„На първо място, машинното гласуване не отговаря на

най-високите стандарти на прозрачност във всеки етап от изборните процедури – от организацията на самото гласуване, до преброяването на резултатите.

Това означава – постановява германският Конституционен съд – че целият процес трябва да е достъпен за граждански контрол, при това да е достъпен и обясним за всеки гражданин без да са необходими специални знания и умения, включително компютърна грамотност.

Това с особена сила се отнася до преброяването на резултатите, което трябва да е публично и да предоставя възможност за присъствие и контрол от страна не само на изборната администрация, но и на партийните представители, кандидатите и наблюдателите.

Машинното гласуване не удовлетворява този стандарт за прозрачност и публичност, тъй като преброяването на гласовете се прави „вътре в самата машина“, чрез специализиран софтуер, а не пред очите на хората.

Контрол върху софтуера и неговото функциониране може да има само ограничен кръг „вътрешни хора“, които разполагат с висока квалификация в областта на компютърните технологии.

Невъзможно е да се контролира тяхната работа, включително изчисляването на резултатите, от широк кръг лица без специална квалификация.

А изборна процедура, в която избирателят не може по надежден начин да разбере дали гласът му е коректно отчетен, преброен и включен без промяна в крайния обобщен резултат от изборите, изключва основните елементи от изборния процес от граждански контрол и, следователно, противоречи на конституционните изисквания.

Съдът изрично подчертава, че изискванията за прозрачност не могат да се считат за спазени с извършването на тестове и одити на всички или само на част от машините от специализирани държавни органи и експертни групи. Това не е достатъчна гаранция за тяхната неуязвимост и коректност, смятат конституционните съдии.

Причината – тези проверки и одити се извършват от ограничен кръг експерти със специализирани знания и са недостъпни и неразбираеми за гражданите.

Всичко това, казват германските конституционни съдии, лишава изборния процес от неговата публичност и прозрачност, и заедно с това препятства ефективния граждански контрол върху изборите.

И прибавят, че големият мащаб на последствията от възможни технически грешки или злоумишлена манипулация при гласуването с машини изисква много сериозни гаранции за публичността на изборния процес.

Заедно с това, подчертават, че извършените анализи и тестове на уязвимостта на машините, показват различни възможни варианти за манипулиране на софтуера на машините без да е нужна никаква връзка с интернет.“/край на цитата/

Българският конституционен съд обаче даде път на машинното гласуване. Две институции се изправят пред един и същи проблем – и във велика Германия той се решава по един начин, а в поспалива България по съвсем друг.

Извън всичко останало, с решението си КС даде знак, че е далеч от едно истинско познание за Народа.

Сякаш там не си дават сметка, че у нас има два милиона и половина пенсионери, значителна част от тях напълно унизени от живота, изпаднали в крайна пасивност; има и стотици хиляди цигани, абсолютно неграмотни.

Някои ще размахват аргумента, че машинното гласуване щяло да пресече купуването на гласове.

Да, де, няма защо вече да купувате цели махали – купете двайсетина техници, които се грижат за опазването на софтуера на машините, и готово.

Ние ковчега на Чарли Чаплин откраднахме, та няма да фалшифицираме един келяв софтуер.

И защо конституционните съдии смятат, че у нас машините ще бъде опазени по-добре, отколкото в Германия, още повече, че имаме апашори, пред които и германският гений бледнее.

Back to top button