Регион

Продължава гасенето на големия горски пожар в Свиленградско

Продължава гасенето на големия горски пожар, който избухна вчера в Свиленградско, съобщават от областна администрация.

Пламъците са в иглолистна и широколистна гора, като вече са обхванали около 2 000 декара. Свикан е областен кризисен щаб. Пристигна тежка техника от „Мини Марица – изток“, която да помогне за локализирането на пожара.

Пожар

5 екипа на пожарната и още 5 екипа от Горското стопанство участваха снощи в гасенето на големия пожар. Хасковските огнеборци ще бъдат подпомогнати от колегите си от Стара Загора, Ямбол, Сливен, Кърджали и Бургас.

Днес в местата с широколистна растителност влизат екипи, които ще гасят на ръка. Има и доброволци от Свиленград. В иглолистната част ще влязат тежките верижни машини от Стара Загора и Ямбол. Над 150 човека са включени в гасенето.

Двадесет военнослужещи със специализирана техника от 31 батальон – Хасково от състава на Втора механизирана бригада помагат за потушаването на пожара, съобщават от Министерството на отбраната. Военнослужещите действат под ръководството на майор Георги Георгиев и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

В потушаването на огъня ще бъдат използвани и четири броя специализирана техника на Сухопътните войски – два товарни автомобила ЗИЛ -131, една авторазливна станция и един брой УАЗ-469.ПожарЗасега няма опасност да близките села Студена, Планиново и Устрем. Една от версиите е, че пожарът е тръгнал от обработка на пасища.

С цел предотвратяване на пожарите през лятото се подготвя заповед за забрана за обработка на пасища след 11 ч., съгласувана с министъра на земеделието, храните и горите. Заповедта е във връзка с горещото време и опасността от възникване на пожари. Пожароопасният сезон е от началото на април до средата на ноември, допълват от областна администрация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button